Nyhtestablå

Byggnadsvård

Stockholms läns museums webbsidor om byggnadsvård vänder sig till alla som är intresserade av hus och byggnadshantverk. Här finns även information om lagar och bidrag, litteraturtips och länkar till byggnadsvårdscenter.

Råd om byggnadsvård
Länsmuseet vill visa att det finns många kvalitéer i ett gammalt hus och hur man kan ta tillvara dessa. Vi förespråkar att man går varsamt fram när man ska renovera eller bygga om och att man använder väl beprövade material som t ex linoljefärg och lertegel.

Löpande underhåll och mindre renoveringar kan husägaren ofta göra själv. Det är viktigt att påpeka att man alltid bör rådgöra med en byggnadsteknisk expert när det gäller mer komplicerade frågor eller när man är tveksam till hur man ska gå tillväga.

Successiv utbyggnad
Webbsidorna byggs ut successivt, med fler byggnadstyper och ämnen. Målsättningen är att på sikt försöka besvara de vanligaste frågorna som gäller vård av äldre bebyggelse.

Finansiering
Arbetet har finansierats av Kulturmiljöenheten vid länsstyrelsen i Stockholms län.

Har du frågor?
Hittar du inte svaren på vår webb kan du ställa dina frågor till våra antikvarier.

Länk till fråga museet.

Titta också på våra instruktiva bildspel.<p>Kurt Fredriksson fr&aring;n Fredrikssons m&aring;leri m&aring;lar fasaderna p&aring; Markims pr&auml;stg&aring;rd med linoljef&auml;rg.</p> Målning med linoljefärg

<p>Takarbete p&aring; ena flygeln F&aring;gelbro, V&auml;rmd&ouml;.</p> Ung plåtslagare i gammalt arbete.