Nyhtestablå

Estrid - en vikingakvinna

1995 hittar länsmuseets arkeologer en tusen år gammal begravningsplats vid Broby bro i Täby. En av de döda är den omtalade vikingakvinnan Estrid.

Det började 1995 ...
Under de 15 år som gått sedan den första utgrävningen vid Broby bro har länsmuseets arbete med berättelsen om Estrid växt och fyllts på. Idag är hon museets egen portalfigur. Under 2010 visade länsmuseet också en stor utställning om henne och hur vi fått fram allt vi vet. Under våren 2011 gav vi Estrid och rekonstruktionen av henne som medelålders en permanet plats i vår fasta utställning "Ett annat liv". I Täby bibliotek, Täby centrum, finns också en rekonstruktion av Estrid i deras permanenta utställning om Runriket. Här är hon avbildad som gammal.

Det är tack vare texter på runstenar, skelettforskning och arkeologiskt detektivarbete som vi idag vet så mycket om Estrid. Vi vet att hon blir runt 75 år gammal. Hon överlever två äkta makar, föder drygt tio barn, reser på pilgrimsresa till södra Europa och blir med åren en mycket betydelsefull person i bygden. Det förstår man inte minst av de fynd hon får med sig i graven. Vi vet också att Estrid är en av de allra första kristna i Sverige.

På de här sidorna får du veta mer om Estrid och hennes släkt, men också om den omvälvande tid som hon lever i - 1000-talet.

Mycket av det vi berättar om är antaganden – tolkningar som vi gör utifrån en lång kedja av indicier. Man kan likna det vid ett detektivarbete där pusselbit, efter pusselbit gör att bilden växer. Historien fylls på allteftersom forskningen fortsätter. Välkommen med på resan!




estrid_docka Rekonstruktionen av Estrid.