Nyhtestablå

Fönster

Undersök varje fönster noga innan du fattar beslut om att byta fönster. Fönster byts ofta helt i onödan. Enstaka dåliga fönster behöver inte innebära byte av samtliga fönster. Byt så få fönster som möjligt, de flesta gamla fönster är av mycket god kvalitet. Skadorna beror oftast på eftersatt underhåll eller att man använt felaktig färg vid ommålning. Underhållet är viktigt speciellt på särskilt utsatta delar som fönster.
 
Ofta har färg flagnat, virket torkat ut och delar av kittet fallit bort. Detta är relativt enkelt att åtgärda.
Rötskadade partier kan tas bort och skarvas med nytt virke men ofta är omkittning och målning tillräckliga åtgärder. Genom att underhålla fönstren fortlöpande kan man få dem att hålla mycket länge. Man bör anlita någon som använder sig av eller själv använda traditionella material som linoljekitt och äkta linoljefärg. Då blir det lättare att i framtiden underhålla fönsterna.
 
Lagning av det gamla fönstret är billigare än att byta till ett skräddarsytt fönster. Det dyraste alternativet är emellertid att byta till standardfönster av fel format som medför lagningar av både exteriör och interiör. Nya fönster innebär oftast förenklat utförande med oprofilerad karm, båge och spröjs samt ett mer "livlöst" glas. Profilerade och blåsta glas bryter ljuset annorlunda. Ljusinsläppet minskar också vid byte till treglasfönster.
 
Byte av fönster kan normalt inte motiveras av energisparskäl. Ljud- och värmeisolering kan uppnås genom att hänga en extra innerbåge på gångjärn. Passa samtidigt på att täta fönstret och justera ytterbågens beslag."

LSLX2003-0506 Underhåll är särskilt viktigt på fönster.