Nyhtestablå

Pappspända väggar

Principen är densamma som för pappspända tak. Arbetet är dock lättsammare och kan därför klaras av en händig person ensam. Börja alltid vid ett fönster och gå inåt rummet, precis som vid en vanlig tapetsering. Sätt pappen lodrätt.
 
Material
Spännpapp på rulle
Pappspik. Åtgång ca 0,5 kg till 25 kvm spännpapp
Nubbremsor
Tapetpapper, oplastat och ej förlimmat går bra att använda till torremsor och klisterremsor. 
Torremsor. Ca 10 cm breda, rivs på plats av oplastat tapetpapper
Klisterremsor. Ca 20 cm breda, rivs på plats av samma sorts tapetpapper som torremsorna
 
Grålumppapp som tapet
Före 1800-talets mitt då papper fortfarande bara fanns i ark och ännu inte på rulle, tapetserades ofta väggarna i rutmönster. Pappret gjordes för hand av linnelump. Väggarna blev på det här sätet diskret rutmönstrade, en dekorativ effekt som man fortfarande kan återskapa genom att tapetsera med ark av dagens lumppapper - grålumppapp. Föredrar man ett tunnare papper väljer man förslagsvis oplastat tapetpapper som man själv river till ark. Det är inte så noga att allting blir rätlinjigt och perfekt när man tapetserar med ark. Tvärtom, ju sämre hantverkare man är, desto mer tidstroget blir faktiskt resultatet. Arbetet med att tapetsera med ark är långt ifrån så pilligt och precist som att tapetsera med vanliga tapeter.
 
-    Riv pappret mot kanten av en bräda, över en vass bordskant eller en trälinjal i ark i formatet ca 50 x 60 cm eller köp grålumppapp i färdiga ark. 
-    Bestryk arken på ena sidan flödigt med tapetklister, dubbelvik utan att bryta dem och låt ligga och svälla fem-tio minuter upp till några timmar före uppsättning. 
-    Om väggen är starkt sugande, stryk även denna med tapetklister.
-    Klistra arken omlott ca 1-2 cm.
-    Använder du papp på rulle skall våderna sättas kant mot kant, utan överlappning.
-    Var inte för noga med passformen - det blir bara mer liv i väggytan om skarvarna inte följer varandra exakt.
-    Arken kan tapetseras i stående eller liggande format. Både varianterna är traditionella.
-    Du kan börja uppifrån eller nerifrån på väggen. 
-    När pappen är uppe kan du med fördel limstryka hela väggytan före målning (recept limvatten). Då blir pappen mindre sugande och färgen mer lättstruken. Det går också bra att späda ut det tapetklister som man eventuellt fått över att limstryka med.
 
Lika väl som man målar väggen med limfärg kan du måla den med matt linoljefärg på samma limgrund. Utseendet är detsamma. Matt linoljefärg tål dessutom slitage bättre och är avtorkningsbar, men har ändå en matt och fin lyster.

LvLW