Nyhtestablå

Slamfärg

Köpa eller koka slamfärg
I handeln finns rödfärg att köpa dels i pulverform, dels färdigblandad och både i ljusa och mörka kulörer. Slamfärgens goda egenskaper har gjort att den återigen har börjat tillverkas i andra färger än rött. 
 
Om man köper färdig slamfärg ska man först läsa innehållsförteckningen. Ibland har den färdigblandade rödfärgen tillsats av plastbindemedel som inte gör någon nytta utan istället orsakar att färgen flagar. Då bör man välja en annan färg eller koka egen.
 
Det är inte svårt att koka egen slamfärg. Till att börja med behövs ett stort kokkärl, t ex ett halvt oljefat. Färgen är färskvara så man ska inte blanda mer färg än vad som går åt.
 
Recept rödfärg till 200 m2
*Koka upp 50 liter vatten och tillsätt 2 kg järnvitriol.
Låt grytan småkoka på svag värme
 
*Blanda 2,5 kg finmalet vete eller rågmjöl med några liter kallt vatten. Rör till en slät och klumpfri smet. Häll därefter blandningen i koket.
 
*Låt blandningen koka under omrörning i ca 20 minuter tills blandningen klibbar mellan fingrarna. 
 
*Sänk därefter värmen och tillsätt 8 kg rödfärgspigment under omrörning. Låt koka upp igen och koka i en kvart.
 
Måla med fördel med varm färg. En strykning brukar räcka om underlaget tidigare varit rödfärgat. Om underlaget stryks för första gången fodras två strykningar för att få ett jämnt resultat. Om virket är tryckimpregnerat bör man vänta ett år med rödfärgningen som annars inte fäster i den redan mättade ytan.
 
För att få ett bra resultat är det mycket viktigt att ytan är rengjord med rot- eller stålborste så att tidigare löst sittande färg och ev. lavar avlägsnas. Man skall undvika att måla i starkt solsken då färgen torkar för snabbt vilket kan leda till sämre vidhäftning. Normalt torkar färgen på några timmar beroende på underlaget och väderleken.
 
Redskap och verktyg

Färgen stryks lättast på med en plafondpensel eller s.k. hornsugga som är en traditionell pensel med böjt skaft. Skaftet kan vid behov förlängas med en käpp. Färgen kan även "sprutas" på vilket kan vara praktiskt på t.e.x. stora lador. Vidhäftningen blir dock sämre vid sprutmålning eftersom färgen då inte "arbetas" in i träet.

KLLF2002-0032/36 Rödfärgskokning, Stora Västanberga.

LF2002-0028/18 Bindemedlet rörs i grytan.

LF2002-0112/14 Slamfärgsmålning, Stora Västanberga.

LF2002-0113/05 Täck sockeln innan målning.