Nyhtestablå

Barn på strand
av Hanna Beling

Ett ögonblick i lekens stund

Vi möter två barn i ett fruset ögonblick där leken på stranden har avstannat. Ett barn sitter ner med en solhatt på huvudet och med en snäcka i händerna. Det andra barnet står upp och håller ena handen på magen. Deras miner är allvarliga och de varken pratar eller kommunicerar med varandra. När det gäller barn i offentlig konst visar flera skulpturer glada barn i lek och rörelse. Är det för att vi är vana att se glada barn i konsten som det blir tydligt när de inte är glada?

Skulpturerna är placerade på en rektangulär avgränsad yta från den gängse gångvägen. Platsen de står på är av grå granit och bildar en skyddad vrå där växtligheten bildar fond och bakgrund. Men den fiktiva platsen är en strand som också barnens attribut i form av solhatt, badmössa och snäcka visar på. Känslan är att de lekt vid vattenbrynet, att snäckan fyllts på med vatten emellanåt och att de är vända mot havet.

Det är konstnärens döttrar som varit modeller till skulpturerna. Hon tänkte på Österåkers närhet till vatten och skärgård och att barnen leker vid en strand. När det gäller att skulptera just barn uttrycker sig Hanna Beling så här: ”Det är intressant att skulptera barn eftersom deras uttryck och form förändras hela tiden.” Materialet är brons och barnens huvudbonader är gjorda i blå och vitpatinerad brons. Just det att dessa har en avvikande färg ger skulpturerna ett särskilt och säreget uttryck.

Vad har hänt i leken på stranden? Varför har den avstannat? Kanske har någon sagt att det är dags att gå hem, just när de hade som roligast? Eller har de bråkat om något? Vems tur det var att leka med den stora fina snäckan? Något svar får vi inte, men fantasin väcks till liv och konstverket ger oss året runt en påminnelse om sommar och barns lek på stranden, och att när barn leker är det inte alltid stoj och stim och glada miner. Barn leker på fullt allvar.

Uppdragsgivare: Statens konstråd i samarbete med Österåkers kommun
I samarbete med landskapsarkitekt Gisela Holmgren

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Beling , Hanna

Kommun: Österåker

Tillkomstår: 2004


<p>Barn p&aring; strand &copy;Hanna Beling/BUS (2013)</p> ©Hanna Beling/BUS (2013)

<p>Barn p&aring; strand&nbsp;&copy;Hanna Beling/BUS (2013)</p> ©Hanna Beling/BUS (2013)