Nyhtestablå

Ormkvinna
av Ulrica Hydman Vallien

Färgglad och ståtlig kvinna mellan husen

Ormkvinnan är en tre meter hög skulptur placerad på en sockel av granit. Hon är en ståtlig uppenbarelse bland husen i bostadsområdet Bergahöjden. Den som känner till Ulrica Hydman Valliens stil kan inte ta miste. Måleri, färg, form och motiv är karakteristiskt för hennes sätt att uttrycka sig.

Skulpturen har en vit botten med olika målade former och figurer. Ormkvinnan är klädd i en klänning som smiter åt runt och framhäver hennes kurviga kropp. Ansiktet är målat med tydliga svarta ögon, näsa och röd mun. Blicken är vänlig och hon har ett leende på läpparna. På huvudet har hon en svart, orange orm vars huvud och svans sticker ut som två öron. Två gula ormar slingrar sig över hennes armar. Deras leende huvuden sticker upp från axlarna som ett par överdrivna axelvaddar. Händerna är lugnt korsade över magen och naglarna är rödmålade. Över bröstet är ett ansikte målat med tjocka svarta konturer. På nedre delen av kroppen och kjolen slingrar sig röda tulpaner med blå stjälkar, kvinnoansikten visar sig i profil och en gul orm med blått öga visar sina tänder. Motiven har de svarta tydliga konturerna som är så typiska för konstnären.

Att det finns en skulptur av en av våra mest kända glaskonstnärer i Åkersberga har sin förklaring. Precis på den här adressen, Bergavägen 6, låg en gång i tiden Ulrica Hydman Valliens barndomshem och det var byggföretaget som beställde den ståtliga skulpturen.

Ormkvinna är en titel som kan anspela på olika saker. Dels en kvinna som är vig som en orm och kan utföra de mest häpnadsväckande rörelser, dels en kvinna med historisk koppling både till antiken och till svensk forntid. Det är den historiska kopplingen som känns mest aktuell att reflektera över.

Vad det gäller svenska ormkvinnor finns en sittande kvinna med två ormar i händerna på en bildsten på Gotland som är från år 500. Den figuren visar inga större likheter med vår kvinna. I den grekiska mytologin var Medusa en gorgon, en kvinnoliknande varelse med hår av ormar. Med sin blick kunde hon förstena fienden. Hjälten Perseus överlistade henne genom att med bortvänt ansikte hugga av hennes huvud. Medusa har avbildats som en skräckinjagande figur på grekiska tempel men också på antika amforor.

Figurerna på en amfora från 650 f kr har så pass stora likheter med damen i Österåker att det vore märkligt om konstnären inte sett figurerna på det antika kärlet. Här möter vi samma form som ormarna bildar, både på huvudet och axlarna. Den största skillnaden, som också är så viktig för uttrycket, är ögonen. På den antika vasen är de stora och runda. Där är det tydligt att ögonen var gorgonernas främsta vapen med vilka de kunde förstena fienden. Ormkvinnan i Österåker har istället en vänlig blick och ett leende på läpparna. Det är inte någon skräckinjagande figur som antikens Medusor. Här ler både ormarna och kvinnan.

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Hydman Vallien , Ulrica

Kommun: Österåker

Tillkomstår: 2006


<p>Ormkvinna, &copy;Ulrica Hydman Vallien/BUS 2015</p> Ulrica Hydman Vallien

<p>Ormkvinna, &copy;Ulrica Hydman Vallien/BUS 2015</p> Ulrica Hydman Vallien