Nyhtestablå

Wilhelm Odelberg
av Carl Milles

Skulpturen i svart granit föreställer brukspatronen Wilhelm Odelberg som ledde Gustavsbergs Porslinsfabrik från 1869-1925.

Wilhelm Odelberg tog över som disponent när han bara var 25 år gammal. Han kom sedan att leda fabriken fram till sin död 1869. Under hans ledning växte verksamheten till en "miljonindustri". Han omstrukturerade hela samhället och anlade raka bruksgator och lät bygga bostäder åt fabrikens arbetare. Fabriken byggdes ut och blev 1875 till aktiebolaget Gustafsberg Fabriks Intressenter. På gott och ont styrde han över invånarnas liv i Gustavsberg.

I Industritidningen Norden kunde man läsa 1941 om tiden under Odelbergs styre: "Tillvaron var trygg och välordnad för var och en som föddes på Wilhelm Odelbergs domäner. Han behövde aldrig frysa, svälta eller gå arbetslös. Wilhelm Odelbergs barnmorska hjälpte honom till världen, läkare och sköterskor såg till att han inte dog i förtid. I brukets folkskola erhöll den blivande porslinsarbetaren det kunskapsmått som anstod hans plats i Wilhelm Odelbergs värld, och präst och länsman såg till att han hölls ren från utsocknes inflytelser. När han gifte sig fick han ett bosättningslån på 100 kronor som han inte behövde betala igen så länge han stannade på bruket. Han fick ett barntillägg på 5 kronor i månaden för varje barn, han bodde gratis i Wilhelm Odelbergs hus och när han blev oförmögen till vidare arbete pensionerades han på brukets bekostnad."

Skulpturen har utförts av Carl Milles enligt ett styrelseprotokoll från 1930. Enligt samma protokoll var det arkitekt Ferdinand Boberg som föreslog placeringen. Skulpturen avtäcktes den 18 oktober 1930. Från början var den vänd emot fabriksområdet men nu blickar Odelberg mot Farstavikens vatten istället. När skulpturen vändes är okänt.

Eftersom skulpturen är utförd och placerad efter Odelbergs död är den ett minnesmonument. Den är också utförd på ett för minnesmonumenten typiskt sätt. Odelbergs huvud är uthugget som en del av en hög fyrkantig pelare. Om man jämför skulpturen med fotografier av Odelberg på äldre dar är den porträttlikt gjord med patronens mustasch, kraftiga ögonbryn och höga hårfäste. Monumentet är ett minne över en person som påverkade ett helt samhälle, men också ett monument av en epok i både Sveriges och Gustavsbergs historia.

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Milles, Carl

Kommun: Värmdö

Tillkomstår: 1930


<p>Wilhelm Odelberg &copy;Carl Milles/BUS 2102</p> ©Carl Milles/BUS 2102

<p>Wilhelm Odelberg &copy;Carl Milles/BUS 2102</p> ©Carl Milles/BUS 2102