Nyhtestablå

Solbåt mot havet
av Åke Thornblad

Över och under ytan i Nynäshamn

Centralt placerad på Stadshusplatsen och högt upp på en sockel av granit är skulpturen väl synlig från flera håll. Den är utförd i rostfri stål och består av olika delar som är både föreställande och abstrakta.

Utformningen öppnar upp för olika tolkningar. Samtidigt finns en ledtråd i konstverkets titel "Solbåt mot havet". Den övre delen har en rund form och en slags strålar i stiliserade och rektangulära former löper ut från mitten Formerna leder tanken till en strålande sol.

Formen delar sig på mitten och öppnar upp åt ett håll, mot havet. Den undre delen skulle kunna vara en båt och har samma strålar som den övre delen. På samma gång skulle den övre delen också kunna vara båtens segel. En solbåt med vind i segeln! På farkosten trängs måsar med utfällda vingar, som om de just försöker landa. När solen skiner reflekteras ljuset och skulpturen lyser och glänser. Den får liv och man kan föreställa sig måsarnas skrin runtomkring. De vågliknande avlånga formerna under båten leder tanken till havets vågor. Mjukt rullar de under båten.

Bakgrunden till skulpturens placering var en tävling som utlystes om en utsmyckning på Stadshusplatsen i juni 1977. Åke Thornblad vann tävlingen och berättar själv om sin skulptur: "Jag har valt att arbeta med motiv föreställande solen i form av en båt vid vattenbrynet och med flygande måsar. Ett motiv som ger anknytning till stadens läge vid kusten. Eftersom markplanet är så pass uppfyllt av anläggningar har jag låtit skulpturen komma upp i luften omkring sex meter och på så vis utgör den samtidigt ett blickfång mot Fredsgatan"

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Thornblad, Åke

Kommun: Nynäshamn

Tillkomstår: 1978


<p>Solb&aring;t mot havet &copy;&Aring;ke Thornblad/BUS 2012</p> ©Åke Thornblad/BUS 2012

<p>Solb&aring;t mot havet &copy;&Aring;ke Thornblad/BUS 2012</p> ©Åke Thornblad/BUS 2012