Nyhtestablå

Beskyddare
av Ernst Billgren

Guldglimmande hjort - Stadens väktare

Ernst Billgrens skulptur har fått en strategisk placering intill Centralvägen som leder in till Solna Centrum. På ett tegelfundament mitt bland fotgängare, cyklister och biltrafik ligger Billgrens hjort och blickar ut över stadslandskapet. Intill skulpturen står en lind och stadshuset bildar fond.
Hjorten har ett grönt bronshuvud och en kropp av guldmosaik. Som sällskap har han en räv i en kruka som nyfiket sticker upp huvudet. Den rektangulära sockeln pryds av fyra landskapsbilder i mosaik föreställande skogens olika djur och fåglar i silhuett mot en stämningsfull kvällshimmel med månsken.

Ernst Billgren själv har sagt att skulpturgruppen föreställer en vilande väktare/beskyddare som från sin lilla kulle vid trädet har en bra utblick in mot Solna centrum. Likt gamla tiders stadsportväktare. Kanske håller han ett beskyddande öga på solnaborna."

Billgrens Beskyddare bildar tillsammans med den omgivande stadsbilden en stämning liknande den som finns i hans målningar där skogens vilda djur och växter träder in i människans ordnade rum. Samma krock med natur och kultur uppstår när Billgrens idylliska skulptur ses mot stadshusets betongskrapa ackompanjerad av Centralvägens trafik. I denna miljö ter sig den naturfrid som skulpturen symboliserar närmast exotisk, likt en främmande fågel som kommit vilse.

Text: Marianne Rudsgård-Kralli

Konstnär: Billgren, Ernst

Kommun: Solna

Tillkomstår: 1995


<p>Beskyddare &copy;Ernst Billgren/BUS 2012</p> ©Ernst Billgren/BUS 2012