Nyhtestablå

Gittan Jönsson

1948-

Konstnär med ett brett spektra av olika uttryck, från film till nitisk dammsugerska med 42 uppdrag att utföra i världen.

Gittan Jönsson föddes 1948 i Helsingborg. Familjens stora intresse var idrott. Mamman var gymnastikledare och pappan hängiven diskuskastare. Konsten upptäckte Gittan Jönsson på egen hand genom utflykter till konstmuseet Louisiana tillsammans med sina väninnor.

Hon kom in på Konstfacksskolans Reklamlinje 1967 då förändringens tid rådde och var delaktig i det stora samhällsengemanget och ivern att förändra världen. Efter utbildningen arbetade hon med grafisk design i klädbutiken Mah Jong där hon utformade postorderkatalogen.

Genom ett inhopp i filmbranschen som assistent till Carl Johan de Geer i arbetet med filmen Hello baby, fick Gittan Jönsson inspiration att börja måla. På 70-talet slog hon igenom med satiriska målningar med feministisk prägel. Temat var hushållsbestyr och det som försigår i köket.

På debutsutställningen på Galleri Händer 1978 visdes målningen Diskkasterskan och på senare tid har hon gjort en serie målningar med Dammsugerskan, en nitisk person som ger sig ut på 42 uppdrag ut i världen.

Offentliga verk i urval
Klänningsdramat, fasadutsmyckning, Riksteatern, Hallunda
Spelrum, järn, Olympias fotbollsläktare, Helsingborg
Möte med bäckahästen, fresk, Allögården, Kristianstad
Heliga Birgittas rum i "Den svenska historien", Historiska museet, Stockholm
Muralmålning, Jericho, Palestina
Grässkulptur, Hammenhög
Råkullefresken, Brantevik
Det var en gång, väggmålning på Håga anstalt, Södertälje, 2004.
De fyra elementen, väggmålning Sparbanken Syd, Simrishamn, 2004

Konstverk:

Klänningsdramat och det brinnande hjärtats gångjärnsdans