Nyhtestablå

Nacka, Kvarnholmen

1992, efter sjuttio års produktion, lade Kooperativa Förbundet ner sin verksamhet på Kvarnholmen. Och det är nu som de stora industrilokalerna får nytt liv i form av kulturell verksamhet så som konstnärsateljéer, replokaler och studior för tv- och filminspelning.

På 1990-talet spelades tv-serier som Skilda världar in på Kvarnholmen och kvarnen fick ge namn åt tv-serien Tre kronor. Och i det gamla bageriet spelades tv-program som Idol, Talang och Kenny Starfighter in åren runt 2010. På Kvarnholmen låg tidigare även Newroz TV, en kurdisk tv-kanal, som sänder barn-, musik-, underhållnings- och debattprogram på kurdiska och persiska till kurder över hela världen.

En av långfilmerna som spelades in på Kvarnholmen är ”Dyke hard”.  Filmen som hade premiär 2015, är en fartfylld actionkomedi om ett lesbiskt rockband som är på väg till en musiktävling. Regissören Bitte Andersson fick tillsammans med två vänner idén till filmen:

”Vi tittade mycket på film tillsammans och pratade om att det var synd att rolig genrefilm ofta var så heteronormativ (betyder att normen är att vara heterosexuell och att alla är antingen män eller kvinnor) och hade jättefå och dåliga kvinnoroller. Vi tyckte också att queerfilm allt för ofta höll sig inom kategorin drama och fokuserade mycket på problem.” (intervju med Bitte Andersson)

Alla idéer mynnade så småningom ut i en långfilm där alla favoritgenrer var inbakade. Filmen som tog fyra år att göra spelades in innan flera av de gamla husen revs för att göra plats åt nya lägenheter. På så vis blir filmen även ett tidsdokument som visar ett Kvarnholmen mellan det gamla och det nya. 

Lyssna till Peggy Sands och Caisa Viksten, huvudrollsinnehavare samt statist i Dyke Hard.dyke_hard Ur filmen Dyke Hard

d990316 Flygbild över Kvarnholmen

ldng2008_0599 Spisbrödsfabriken