Nyhtestablå

Besöksmål

Vårby gårds kyrka

I stadsdelen Vårby, nära Vårby gårds tunnelbanestation, ligger Vårby Gårds kyrka. Den invigdes 1975 och är en av Sveriges första postmoderna byggnader präglad av en färgglad och fantasifull arkitektur.

Stadsdelen Vårby byggdes ut med bostäder i höghus under miljonprogrammets år mellan 1960 och 1970. En stor del av befolkningen i Vårby har utländsk bakgrund och i Vårby gårds kyrka firas gudstjänst på flera språk. I samma byggnad ligger även församlingshem med expedition och övrig församlingsverksamhet. Sedan 1989 tillhör kyrkan S: t Mikaels församling.

Kyrkoanläggningen består av två separata men sammanlänkade delar där kyrkan, i ett våningsplan, ligger längst in på tomten vänd mot berget och naturmarken medan församlingshuset, i sex våningar, vänder långsidan mot Vårby Allé. Kyrkan har mönstermurad fasad av vitt kalksandstenstegel och skulpterad sockel av betongblock. Församlingshusets röda tegelfasader kröns av en taklist av trä i svart och rött. Byggnaden täcks av flacka, plåtklädda takfall med omväxlande stort och litet taksprång.

Arkitekten Harald Thafvelin (1920-1995) har utgått ifrån att upplevelsen av arkitekturen blir starkare om helheten separeras i delar och frigörs från varandra. I Vårby Gårds kyrka har detta tillämpats fullt ut. Kyrkan är sammansatt av detaljer och byggnadsdelar där det mesta har en djupare mening än vad det första intrycket ger. Färgspelet har stor betydelse där klara färger samspelar på ett oväntat sätt med varandra, med rummen och med byggnaden. Arkitekten har skapat en starkt självständig och monumental byggnad med ansvar även för interiörens färgsättning, utsmyckning och inredning samt projektering av området runt byggnaden.

Kyrkorummet är ordnat enligt principen ”circumstance” som betyder kringstående. Det anknyter till ett bruk vid de tidiga kristna sammankomsterna där altarbordet var placerat fritt i rummet och påminner om den allra första nattvarden. Arkitekten har stor del i utformningen av rummets sakrala inredning som altare, dopfunt och predikstol. Sittplatserna består av lätta stolar i trä och hela möbleringen är flexibel. Församlingshemmets interiör präglas av en färgsättning med kraftiga färger i rött och blått enligt ett strikt schema.
Gunilla Nilsson, 2009

Besöksinformation

Tillgänglighet
Kyrkan har handikappingång och det finns handikapptoalett och handikapparkering.

Faciliteter
Toalett finns och vissa dagar finns café/enklare lunch på kyrkans café Oasen.

Hitta hit
T-banestation Vårby gård. Från utgången går man rakt fram, följer skyltning mot Vårby gårds kyrka. Med bil tar man avfart 150 från E4 och följer skylt mot Vårby. Efter cirka 600 meter kommer kyrkan på vänster sida och det är även skyltat. Adressen är Vårby allé 5.

Länkar

Oasen, Vårby gårds kyrka
Vårby gårds kyrka

Litteraturtips och information

Kyrkan är skyddad enligt 4 kapitlet 3§ lagen om kulturminnen Låt kyrkorna berätta, Kulturhistoriskt skyddade kyrkor i Stockholms Stift. CD utgiven av Stockholms stift 2008. Tidskriften Arkitektur nr 1, 1976 och nr 5, 1978


LDNG2009-0597 Församlinghus och kyrka.

LDNG2009-0599 Huvudentrén.

LX2004-1344 Församlingshemmet.

LX2004-1346 Interiör i rött.

LX2004-1355 Kyrkorummet.

LX2004-1364 Armatur.