Nyhtestablå

Besöksmål

Syrisk Ortodoxa Kyrkan – S:t Petrus & Paulus

Invid Hallunda trafikplats längst med E4:an möter oss en byggnad med guldblänkande kupoler. Det är den syrisk-ortodoxa kyrkan St Petrus & Paulus som är en av Sveriges sex syrisk-ortodoxa kyrkor.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan är en kristen ortodox kyrka med syrisk-arameiska som gudstjänstspråk. Det syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Skandinavien bildades 1977 och har sin domkyrka i S:t Jacobs av Nsibins syrisk-ortodoxa katedral i Hovsjö i Södertälje. Domkyrkan invigdes 2009 och är Europas största syrisk-ortodoxa katedral.

S:t Petrus & Paulus kyrka
S:t Petrus & Paulus kyrka i Hallunda är bekostad av medlemmar både i Sverige och i andra länder och stod klar 2002. Som arkitekt/byggnadsingenjör anlitades Agne Ideborg som utförde ritningar efter församlingens önskemål om utformning och planering. Kyrkans orientaliska kupoler men även val av byggnadsmaterial och den sociala funktionen med samlingssalar och lokaler för utbildning har till sin arkitektoniska utformning och planering inspirerats av de äldsta kristna kyrkorna som finns i t.ex. Tur Abdin i nuvarande Turkiet, s k österländska kyrkor.

Kyrkobyggnaden är uppförd av rött tegel i olika nyanser med långhuset i öst-västlig riktning krönt av en guldfärgad kupol och två kvadratiska klocktorn avslutade med kupoler. Kyrkorummet är enskeppigt med ett traditionellt utformat kor med tre altare för att tre präster ska kunna vara aktiva samtidigt. Till kyrkorummet ansluter en stor samlingslokal, bibliotek, kontor och skola för hemspråksundervisning.

Att bidra till kyrkobyggen är en viktig tradition inom syrisk-ortodoxa församlingar. Längst väggarna hänger ett stort antal konstverk med helgonmotiv, målade av svenska syrisk-ortodoxa konstnärer på beställning av donerande församlingsmedlemmar. Inredningen är inköpt från andra länder, framförallt österifrån. I taken hänger ett antal stora ljuskronor i mässing inköpta från Grekland, bänkinredningen kommer från Turkiet och de röda sammetsdraperierna är handsydda från Indien. I kyrkorummets främre del står sångbord och dopfunt av marmor inköpta från Syrien. Altarna av marmor är utformade av den bulgariske konstnären Christo Kouzmanov.
Lisa Sundström, 2009


LDNG2009-0600 Kyrkan med samlingssalar.

LDNG2009-0602 Kupoler.

LX2004-1005 Kring sångborden.

LX2004-1133 Mässingskronor och handsydda drapperier.

LX2004-1148 Gudstjänst.