Besöksmål
Batteri Arholma
Batteri Arholma minner om den tid då rädslan för Kriget – det tredje världskriget, kriget som skulle bli det sista – var stor.
De som växte upp under det kalla kriget minns hur det talades om – eller inte talades om alls för att det var för farligt att tala om – Atombomben och Atomvintern som skulle följa. Hur det än var för den enskilde, så blev Bomben en stor del av vardagen för de allra flesta. Inte minst inom populärkulturen. Stanley Kubricks film ”Dr. Strangelove” är kanske det mest kända exemplet på ett sådant uttryck.
I dag är rädslan för den sortens krig inte längre den förhärskande hos de flesta människor. Det finns istället andra saker vi är rädda för – och de ska alls inte nedvärderas på något vis, de är både fler och kan verka nog så skrämmande – men vi kan nog vara överens om att de inte alls har samma magnitud som den som faktiskt fanns under det kalla krigets år. När Berlinmuren föll och Östblocket så att säga öppnade upp portarna mot resten av världen, så hände många saker på en gång. Bland annat fanns krav på att det som minde om den gamla onda tiden skulle bort. I många fall skedde så också, dock inte enbart av det skälet ska väl tilläggas. En hel del militära anläggningar förlorade exempelvis helt och hållet sin relevans, och så även i Sverige som officiellt förklarade sig neutralt under perioden, och därför hade ett mycket omfattande försvar sett bland annat till befolkningsmängden. En hel del av de här anläggningarna har som sagt av olika skäl tagits bort sedan början av 1990-talet, medan andra faktiskt finns kvar än idag även om de inte används till sitt ursprungliga ändamål. I Sverige har man under senare år från olika håll – inte minst från statens sida – bestämt sig för att de här lämningarna är en mycket viktig del av vårt kulturarv, och att de därmed kan berätta något för oss om vår samtid. Batteri Arholma är en sådan anläggning.
Batteri Arholma – en av Kalla krigets lämningar
Batteri Arholma är en kustförsvarsanläggning på Arholma och Ovanskär i skärgården utanför Norrtälje. Den stod klar under det på olika vis politiskt laddade året 1968 (Vietnamkonflikten, studentrevolterna runt om i världen för att bara ta ett par exempel) och är en del av ett större antal liknande anläggningar i Stockholms skärgård, som tillsammans skulle skydda Stockholms inlopp från fientlig invasion under det kalla kriget. Anläggningen var i bruk fram till 1990-talet, då den lades i "malpåse" och stod därefter oanvänd. I början av 2000-talet revs anläggningen på Ovanskär och samma öde skulle Arholma norra mött om inte en lokal opinion påverkade så att anläggningen blev byggnadsminnesmärkt.
Erik Wahlström, 2009
Länkar
Statens fastighetsverk, Batteri Arholma
Batteri Arholma
Litteraturtips och information
Idag bedrivs där en helt annan verksamhet – bland annat har själva batteriet blivit ett museum – och för den som är intresserad av att läsa mer om den och även besöka platsen, finns mer information på webben.
För den som vill ta reda på mer om kulturhistoriska lämningar från det kalla kriget rekommenderas ett besök på Statens fastighetsverks webbsida.