Nyhtestablå

Besöksmål

Kvarnvikens kvarn

I Grimstaskogen ligger en gammal välbevarad kvarn- och sågverksanläggning från 1880-talet. Kvarnvikens kvarn är enda bevarade kvarnen i sitt slag i Europa.

Kvarnen byggdes som en handelskvarn och var tänkt att användas till stordrift för att förse staden med mjöl. Kvarnen fungerar ännu och är i fint skick.

Kvarn- och såganläggning uppförs
Kvarn- och såganläggningen uppfördes 1882 av snusfabrikören Knut Ljunglöf. 1872 köpte han Råcksta gård, i vilken dalgången mot Kvarnviken ingick. Vid bäcken, som avvattnar Råcksta träsk, stod en gammal kvarn som han lät riva för att bygga en ny kvarn- och sågverksanläggning. I dalgången hade kvarndrift funnits sedan medeltiden. Som mest fanns under 1600-talet fyra små skvaltkvarnar som hörde till traktens byalag.

Snuskungen Knut Ljunglöf
Knut Ljunglöf, även kallad Snuskungen, drev den kända Ljunglöfska tobaksfabriken som han ärvt efter sin far. Vid 1900-talets början var fabriken Europas största producent av snus. Knut Ljunglöf var vid tiden en av Stockholms rikaste män och ägde bland annat stora delar av Grimstaskogen. I området lät han förutom kvarnanläggningen uppföra en sommarvilla vid Kaananbadet, torpet Sjöhagen men även Ljunglöfska slottet i Blackeberg, söder om Grimstaskogen.

En modern anläggning
Ljunglöf hade stora planer för sin kvarnrörelse. Kvarnanläggningen uppfördes med den senaste tekniken och var mycket modern för sin tid. Drivkraften var en vattenturbin och som reserv en ångmaskin. En transportledning uppfördes för att enkelt få fram säden till bryggan varifrån transporten skulle ske in till Stockholm. Anläggningen omfattades förutom av själva kvarnen även av såg, spannmålsmagasin, mjölnarbostad och andra anläggningar. Stordriften uteblev dock och kvarnen malde säd i huvudsak åt de närliggande gårdarna. Efter det att kunderna blev färre lades driften lades ned 1950.

Byggnadsminne och museum
Kvarnanläggningen, som idag ägs av Stockholms stad, är skyddad som byggnadsminne enligt kulturminneslagens 3 kapitel.

En museiförening bevarar och driver Kvarnvikens kvarn och förevisar för enskilda grupper och vid årliga kvarndagar.
Lisa Sundström, 2010

Länkar

Kvarnvikens kvarn.

Litteraturtips och information

Leif Kalén och Bengt O. Björklund, Kvarnvikens kvarn och områdets historia, 2002.


kvarnviken01 Vattenturbinen.

kvarnviken03 Dammen.

kvarnviken06 Kvarnen och såghuset.

kvarnviken09 Mellanvåningen.

kvarnviken10 Kvarnen.

kvarnviken11 Kvarnstenar.