Nyhtestablå

Besöksmål

Darsgärde fornborg

Fornborgen vid Darsgärde grävdes ut 1957-60. Borgen visade sig ha varit en befäst gård som brunnit ned omkring 500 e.Kr., under folkvandringstid som var en orolig period i Europa.

Befäst gård
Gården låg på krönet av en bergshöjd där resterna av befästningsvallarna är synliga än idag. Innanför murarna hittades ett 20-tal husgrunder. Grunderna och fynden visade att borgen inte bara var en tillfällig reträttplats utan en stor befäst gård som varit bebodd året runt. Vallarna har bränts ned och byggts upp ett flertal gånger, senast omkring 500 e.Kr. då borgen övergavs för gott. Många fornborgar i Mälardalen tycks ha gått samma öde till mötes vid denna tid – en orolig period i Europas historia som kallas folkvandringstid. Vid samma tid tycks de flesta fornborgarna bränts och övergivits i Mälardalen. Vad dessa oroligheter handlat om i våra trakter vet vi inte, men mycket tyder på maktkamper mellan olika stormannagrupperingar. Vid denna tid fanns ännu ingen central kungamakt, utan istället rivaliserande hövdingar och småkungar.

Bronsåldersboplats
Under husgrunderna hittade arkeologerna en 1000 år äldre boplats från slutet av bronsåldern då bergshöjden inte var befäst. Vid denna tid låg vattennivån 15 meter högre än idag och klippan med boplatsen stack ut i en stor fjärd, väl skyddad av vatten från tre håll. Tre hyddbottnar och mängder av keramikskärvor vittnade om att plasten bebotts av människor som livnärt sig på såväl fiske och jakt som boskapsskötsel.

Gravar och boplatsrester på och omkring bergshöjden visar att människor bott kvar i området ända sedan slutet av bronsåldern och efter borgens ödeläggelse för att så småningom flytta ned till platsen för dagens Darsgärde by.

Under 1960-talet sprängdes en sandsilo in i berget och en väg drogs upp till en avtappningsanordning uppe på fornborgen. I slutet av 1990-talet återställdes fornborgen genom att sandsilon och vägen togs bort.

Närmsta SL hållplats Darsgärde norra

Litteraturtips och information

Ambrosiani, Björn: Darsgärdekomplexet. En preliminär rapport. Fornvännen 1958. Stockholm
Ambrosiani, Björn: Keramikboplatsen på Hamnbrinken vid Drasgärde. Fornvännen 1959. Stockholm
Olausson, Michael: Det inneslutna rummet – om kultiska hägnader och befästa gårdar i Uppland från 1300 f Kr till Kristi födelse. Stockholm 1995


lp2011-1712 Raserade murar.

lp2011-1713 Högt läge.