Nyhtestablå

Besöksmål

Kulturspår Botkyrka - Fittja

I norra Botkyrka finns tre kulturspår som via skyltar berättar om spännande kulturmiljöer i Norsborg, Hallunda och Fittja. Till kulturspåren hör även ljudfiler med personliga berättelser från människorna som bor och verkar på platserna.

Slagsta hällristning
Hällristningen framför dig är gjord för 3000 år sedan, under den tid vi kallar bronsålder. Det är den största i Stockholms län och den enda i Botkyrka kommun. Dåtidens Slagsta såg ut som dagens skärgårdslandskap och man kunde se havet från hällen. Med en spetsig sten som verktyg har en människa, tre hästar, en fotsula, 17 skepp och 170 skålgropar knackats in på berghällen.

Slagsta gård
Slagsta gård byggdes i mitten av 1800-talet och husets enkla och strama form är ett bra exempel på den tidens byggnadsstil, den så kallade sena empirestilen. På den tiden var Slagsta den största tegelproducenten i Mälardalen. I skogsbrynet nere vid Slagstabadet finns rester av ett bruk kvar, i form av en husgrund.

Fittja moské
Fittja moské som är byggd som en traditionell turkisk moské med en orientaliskt inspirerad arkitektur. Taket kröns av en kupol och till höger finns minareten som är byggd för att användas till böneutrop. Med sina 32 meter sägs den vara högst i västra Europa. På gårdsplanen framför moskén finns en fontän för den rituella tvagningen innan bön. Det finns cirka två hundra moskéer i Sverige och åtta av dem är byggda särskilt för ändamålet, så som Fittja moské.

Besöksinformation

Kulturspåren är markerade med blå färg på kartan och det finns informationsskyltar på flera platser längs spåren. Skyltarna finns att ladda ner i pdf-format.

Du kan även lyssna på de personliga berättelserna via ljudfilerna eller ladda ner appen från OnSpotStory och leta fram Kulturspår Botkyrka i telefonen.


LDGN2009-0603 Bönesalen i Fittja moské.

LX2006-0784 Slagsta gård.

slagsta_teckning Slagsta hällristning, teckning

Slagstaristningen. Slagstaristningen.