Nyhtestablå

Besöksmål

Tullgarn

Tullgarn är ett kungligt slott från 1700-talet. Det har ett pampigt läge på en udde vid Mörköfjärden mellan Södertälje och Trosa.

En två kilometer lång lindallé leder från gamla landsvägen ned mot Tullgarns slott. Det vilar en 1700-talsstämning över hela miljön men platsen har medeltida anor. Högadeln gjorde sig tidigt till ägare av den bördiga jorden här och tvingade bönderna att bli torpare och arrendatorer. Mitt i dagens storskaliga herrgårdslandskap är ett gravfält från yngre järnåldern och en avhyst medeltida bytomt stumma vittnen från Tullgarns äldre tid.

Det nuvarande Tullgarns slott byggdes på beställning av Magnus Julius De la Gardie och stod klart 1727. Arkitekt var fransmannen J G Destain. Slottet köptes in av staten 1772 som bostad åt prins Fredrik Adolf, Gustav III:s yngre bror, som lät bygga om det i nyklassisk stil.

Inredningen är i huvudsak från Fredrik Adolfs tid. Då byggdes ockå den slottsfogdebostad som nu inrymmer Tullgarns värdshus. På gården Bellevue vid grindstugan, där allén börjar, bodde prinsens älskarinna Sophie Hagman. Den konstnärligt sinnade Fredrik Adolf lät också anlägga parken.

Gustav V:s favoritslott

Den kunglighet som mest förknippas med Tullgarn är kung Gustav V. Som kronprins flyttade han 1881 in här tillsammans med sin maka, den tyska prinsessan Victoria. Under sitt långa liv, han dog 91-årig 1950, vistades han nästan varje sommar på Tullgarn.

Tullgarns omgivningar, som är naturreservat, är botaniskt sett ett av landets rikaste områden. Här finns till exempel orkidéer som honungsblomster och kärrknipprot.

Från bergen söder om Västerviken har man en fantastisk utsikt över Tullgarnsviken.

Namnet Tullgarn har inget med tull att göra utan härleds från tylle, talldunge. Garn är ett namn för en smal vik.

Slottet visas sommartid och parken är öppen för allmänheten

Länkar

Södertälje kommun, Tullgarn
De kungliga slotten, Tullgarn
Statens fastighetsverk, Bogesund

Närmaste hållplats Tullgarn (LT buss)

Litteraturtips och information

Tullgarn - ett kungligt stycke natur i Södermanland. Red. Uno Björkhem. Länsstyrelsen i Stockholms län. 1992

Göran Alm: Tullgarns slott. Historik utgiven genom Kungl. Husgerådskammaren. 1977.

Slott och herresäten i Sverige. Kungliga slott II. Red. Boo von Malmborg. 1971.


AN-13885 Tullgarns slott.

LD2001-0136 Tullgarnsparken.

LX99-0125 Från luften.