Besöksmål
Bög Väsby Knistahammar
Bög är en av få gårdar i Sollentuna kommun som fortfarande bedriver jordbruk. I kulturlandskapet i Bög-Väsby finns välbevarade lämningar från forntid till nutid.
Kulturlandskapet vid Bög och Väsby har många värden. Bög är en av de få gårdar på Järvafältet och i Sollentuna kommun som fortfarande bedriver jordbruk och boskapsskötsel. I dag brukas också Väsbys och Knistas mark under Bög som är en visningsgård, öppen för allmänheten med inriktning på skolklasser och dagisgrupper. De kan där få inblick i livet och sysslorna på ett jordbruk.
Omväxlande kulturmiljöBög är känt i skrifterna sedan 1350. Namnet kommer av böja eller båge. Mangårdsbyggnaden är troligen från 1600-talet, ombyggd i slutet av 1800-talet med sitt nuvarande utseende från 1944. Till gården hör flera ekonomibyggnader.
Kulturmiljön vid Bög och Väsby är mycket omväxlande med tradition sedan förhistorisk tid. I området finns flera gravfält från yngre järnålder i nära anslutning till gårdstomter vilket tyder på att Bög och Väsby anlades under denna tid. På Väsbys ägor, väster om sjön Ravalen, finns en fornborg.
Synligt från E4:anDet välvårdade Knistahammar är Sollentunas största gravfält och har genom sitt innehåll av varierade gravformer ett stort vetenskapligt intresse. Gravfältet ligger väl synligt från E 4:an. Det består av ca 175 fornlämningar, de flesta runda stensättningar. Dessutom finns 20 högar, 10 rektangulära stensättningar, tre treuddar och två resta stenar.
Av kulturhistoriskt intresse är dessutom de lämningar som finns från den tid då Järvafältet användes som militärt övningsområde. En stor del av det obebyggda området ingår nu i Järvafältets naturreservat och friluftsområde.
Besöksinformation
Tillgänglighet
Knistahammar är tillgängligt med barnvagn och rullstol fram till skylten, det vill säga man kan titta på gravarna på avstånd. Marken är i övrigt rätt knagglig hagmark. Fornborgen är väldigt svår att hitta utan karta.
Parkeringen vid Bögs gård är stor och bra. Vägen upp mot Bögs gård och vidare mot Väsby är OK för både barnvagn och rullstol men man ser inte så mycket från vägen och att ta sig in i hagarna och följa naturstigarna är omöjligt på grund av höga stättor, smala grindar och lerig, knölig hag- och skogsmark.
Från Bögs parkering bort till Väsby är det cirka en kilometer längs den grusade vägen. Från vägen kan man läsa vissa skyltar. Däremot ser man inget av hålvägarna om man inte kan ta sig över stättan. Järnåldershuset och gudafiguren syns på avstånd och så även odlingsrösena.
På Bögs gård kan man ta sig runt bra med barnvagn/rullstol. Från sittande position dock svårt att se in i vissa av spiltorna till djuren.
Caféet har rullstolsramp men ingen handikapptoalett.
Faciliteter
Visningsgården är öppen för allmänheten alla dagar. Caféet har öppet flera dagar i veckan. Där finns toalett (dock ej handikapptoalett).
Hitta hit
SL Häggviks pendelstation, därifrån 15-20 minuters promenad. Tag vänster mot Klasro när du kommit ned för trapporna från perrongen. Följ Andelsvägen (en lindallé) upp mot Norrviksledens gångtunnel. Tag vänster uppför trapporna efter tunneln och följ grusvägen. Efter tunneln under motorvägen är det skyltat mot Naturskolan, dessa skyltar följer du. Snedda över parkeringen. Följ grusvägen förbi bommen upp till Bögsgård.
Med bil: Tag av från E4 vid Häggviks trafikplats, tag höger vid första rondellen mot Sollentuna C. Tag rakt fram i andra rondellen och sen första höger (Knistavägen). Efter tunneln med trafikljus tag höger och följ grusvägen fram till parkeringen nedanför Bögsgård.
Länkar
Bögs gård
Sollentuna kommun, Bögs gård