Nyhtestablå

Besöksmål

Görväln

Görvälns slott vid Mälaren nära Jakobsberg är en herrgårdsmiljö med byggnader från 1650-talet till början av 1900-talet.

Görväln ligger i en dalgång ner mot Mälaren, omgiven av bördig odlingsmark. Jordbruk drivs fortfarande där och nära gården finns en engelsk slottspark med exempel på över hundra olika trädarter från jordens olika världsdelar.

Platsen bebyggdes troligen första gången under medeltiden. På 1500-talet upptas Görväln som en by med två gårdar. Dessa donerades 1571 av kung Johan III till Antonius de Palma, en polsk adelsman. Den nuvarande huvudbyggnaden och två flyglar ritades omkring 1650, troligen av Nicodemus Tessin d ä. Husen uppfördes åt Elsa Brahe, sedermera gift med Karl X:s lillebror Adolf Johan. Även den terrasserade trädgården ner mot vattnet anlades vid samma tid.

Bostäder och industri

På 1920-talet började dåvarande ägaren att stycka av markområden som exploaterades av egnahemsbolag och av storindustrin Bolinders verkstäder. Järfälla kommun köpte marken 1963 och förvandlade Görväln till ett friluftsområde och naturreservat. 1967 köpte kommunen även byggnaderna och huvudbyggnaden rustades på 1980-talet upp till samlingslokaler. Idag är slottet restaurang och hotell. Några av de torp och gårdar som lydde under Görväln finns också bevarade.

Görvälns naturreservat och naturvårdsområde sträcker sig längs Mälarens strand ända från Hässelby till Kallhäll. Området har en varierad natur med barrskogar, hällmarker, lövskogar och betes- och åkermarker.

Ytterst på Skäftingeholmen ligger Görvälnverket, ett av Stockholmstraktens tre vattenverk, moderniserat senast 2003. En halv miljon människor får sitt dricksvatten därifrån.

Linnébesök 1731

På den lilla holmen Koffsan innanför Skäftingeholmen låg under många år en krog. Koffsan fick på midsommarafton 1731 celebert besök av Carl von Linné. Under en båtresa mellan Uppsala och Stockholm stannade han till på ön och samlade in växter.

Besöksinformation

Tillgänglighet
Handikappparkering nära slottet. I parken och runt slottet löper bra grusade vägar att ta sig runt på.

Faciliteter
Det finns en raststuga som är öppen klockan 8-16 alla dagar, utom på sommaren då den är stängd. I anslutning till denna finns två toaletter (TC) varav en är handikappanpassad och har skötbord. Det finns en restaurang i slottet med 8-årsgräns för barn.

Hitta hit
SL busshållplats Avstyckningsvägen, 2 km från slottet. Buss till Görväln sommartid.
Med bil: Avfart 155 från E18 (Viksjö/Barkarby/Veddesta/Handelsplats S). Följ sedan skyltar mot Görvälns slott.Parkering ca 200 meter från slottet.

Länkar

Järfälla kommun
Görväln, restaurang och konferens

Litteraturtips och information

Bertil Risveden: 500 år på Görväln. Järfälla 1991.


Görväln från ovan. Görväln från ovan.

Görväln. Görväln.

LD97-0211 Slottsflygel.