Nyhtestablå

Besöksmål

Huvudskär

Huvudskär ligger längst ut i havsbandet. Under medeltiden fanns här det mest betydande säsongsfiskeläget i hela skärgården. Den välbevarade bebyggelsen är från tiden som lots-, tull- och fyrplats på 1800-talet.

Huvudskär är en ögrupp med 200 öar och kobbar utanför Utö och Ornö. Huvudskärs äldre säsongfiske har lämnat spår i form av husgrunder på Lökskär och Malmskär. På Lökskär vittnar också båtlänningar -- uppdragningsplatser för båtar -- om denna tid.

Öarna saknade ägare men kronan ansåg att alla skärgårdsfiskare skulle betala skatt. Och eftersom hundratals fiskare samlades här varje år fanns behov av regler.

En så kallad skråstadga författades 1450 av herren till Hammersta gård i Ösmo, riksrådet Erengisle Nilsson, på uppdrag av kung Karl Knutsson. Den är den äldsta kända av sitt slag och gällde också vid andra fiskelägen i skärgården.

Stränga regler

För att se till att stadgan efterlevdes tillsattes en hamnfogde. Bestämmelserna var stränga. Alla skulle fiska på lika villkor och ingen fick äventyra vare sig fiske, någon annans säkerhet eller fiskelägets goda rykte. På söndagarna var det obligatorisk gudstjänst i öns kapell.

1719 brändes bebyggelsen på ögruppen av ryssarna. De enkla bodarna byggdes snart upp igen men de goda tiderna för Huvudskär kom aldrig tillbaka.

Under 1800-talets andra hälft blev Huvudskär lots-, tull- och fyrplats. 1860 byggdes den första lotsvaktsstugan och 1881 blev Huvudskär en fristående lots- och fyrstation. Den första fyren 1882 var fotogeneldad och byggd som ett torn ovanpå en vanlig stuga. 1915 fanns här fyra tullfamiljer, fyra lotsfamiljer och två fyrvaktarfamiljer.

Karga villkor

Den välbevarade bebyggelsen på Huvudskär är från denna tid. Med de enkelt utformade byggnaderna, placerade i så skyddade lägen som möjligt på de kala klipporna, speglar Huvudskär hur karga villkoren för bebyggelse i ytterskärgården varit i alla tider.

1925 drogs tullstationen in och när den nya fyren stod klar 1931 behövdes endast en fyrvaktare på ön.

Sedan 1970-talet är ögruppen naturreservat efter att köpts av Skärgårdsstiftelsen. Den största ön Ålandsskär, där fyr och nutida bebyggelse, finns är undantaget.

Ingen bofast finns längre på Huvudskär. Tullhuset har blivit vandrarhem.

Länkar

Dalarö vandrarhem
Skärgårdsstiftelsen
Haninge kommun

Huvudskär saknar reguljär båtförbindelse.

Litteraturtips och information

Bertil Hedenstierna: Från Hammersta stormannagods till Huvudskärs fiskarsamhälle. I: Södertörns skärgård. Skärgårdsstiftelsens årsbok 1993.


AN-16388 Fyren på Huvudskär.

an-16394 Här bodde fyrmästaren.

LD97-0338 Lilla båthamnen.

lx2005-1432 Strömmingsfiske.