Nyhtestablå

Besöksmål

Rösaring

Vackert belägna högt över Mälaren ligger några av Stockholms läns mest spännande lämningar från forntiden. Platsen kallas Rösaring efter en stor stenlabyrint.

Rösaring är en monumental fornlämningsmiljö som ligger på krönet av den 60 meter höga grusåsen strax väster om Sanda gård i Låssa. Labyrinten vid Rösaring kan vara från bronsåldern, men labyrinter är svåra att datera så den kan vara betydligt yngre.

Vad labyrinterna använts till vet man inte säkert men enligt folktraditionen lekte man i dem under våren och försommaren. En flicka stod i mitten och en eller flera pojkar skulle befria henne ur labyrinten. Detta skulle kunna vara en symbolisk lek där man härmar sägnen om jordgudinnan Nerthus befrielse och hennes bröllop med himmelsguden Ull.

Högar och rösen

Intill labyrinten finns sex gravar. Fyra av dem är rösen och två är högar, 14 respektive 22 meter i diameter. Rösen var en vanlig gravform under bronsåldern. De lades ofta vid dåtida farleder, precis som vid Rösaring. Genom att placera dem på krön av kullar och berg väl synliga för förbipasserande gjorde man klart att trakten var bebodd sedan generationer. Men rösena här måste inte vara från bronsåldern. Under vikingatiden återupptog man en del gamla traditioner och ritualer. Av de två stora gravhögarna är åtminstone den större med säkerhet från vikingatiden.

I slutet av 1970-talet upptäcktes en drygt 500 meter lång väg som går rakt norrut från gravfältet. Den undersöktes 1981. Det visade det sig att gravfältets största hög hade placerats ovanpå vägen.

Likbod från järnåldern

Vid vägens norra ände undersöktes samtidigt spåren av en byggnad. Huset hade haft låga väggar av sten och grus och kunde dateras till vikingatiden. Placeringen och förbindelsen med gravfältet har gjort att forskare tolkat byggnaden som en likbod. Kanske kan en jämförelse med medeltida stormannabegravningar ge en idé om hur det gick till här. Då fördes den döde under pompa och ståt från sitt herresäte till kyrkans förberedda gravkor. Här skulle alltså likboden vara utgångspunkten för en procession längs vägen mot gravfältet där likbålet stod och gravhögen sedan byggdes.

Nedanför åsen, vid Sanda, finns ett gravfält med närmare 70 synliga gravar. Tre stora högar ligger på rad, något som bara förekommer på platser med speciell status. Ingen av dem är undersökt men en av de andra gravarna är utgrävd. Den innehöll en kremerad kvinna som begravts under 800-talet. Hon hade bland annat fått med sig ett spänne av brons.

Bronsgjuteri

I åkern nedanför gravfältet har arkeologer under senare år hittat spår efter en boplats. Här fann de rester av ett vikingatida bronsgjuteri, vilket är mycket ovanligt eftersom sådana annars nästan uteslutande påträffas i tidiga stadsmiljöer som Birka och Sigtuna.

Besöksinformation

Tillgänglighet
Stigen är svår att ta sig fram på med rullstol och barnvagn.

Hitta hit
SL busshållplats Låssa kyrkväg, ca 2 km från stigens början.
Med bil: Från E18 sväng av vid Bro och följ skyltar mot Lindormsnäs. Sväng höger vid skylt Låssa kyrka och gravfält. Följ vägen rakt fram förbi kyrkan och Säbyholmsskolan. På vänster hand kommer det en träskylt strax efter kyrkan med hänvisning mot Rösaring. Parkeringen kommer efter ca 1 km.

Länkar

Upplands-Bro kulturhistoriska forskningsinstitut

Litteraturtips och information

Peter Bratt och Kjell Andersson: Arkeologiska undersökningar vid Rösaring. Rapport från Stockholms läns museum nr 2000:11.


ld99-0211 Bronsspänne.

ld99-0496 Rösen vid Rösaring.

lx2006-0094 Processionsvägen.

lx2006-0095 Labyrinten.

rosaring Kulturstigen vid Rösaring.