Nyhtestablå

Besöksmål

Siaröfortet

Siaröfortet är en underjordisk försvarsanläggning från 1900-talets början som numera är museum. Det ligger på en ö i Furusundsleden mellan norra Ljusterös nordspets och fastlandet.

Siaröfortet ligger på Kyrkogårdsön väster om Siarö, mitt i farleden där Finlandsfärjorna i dag sveper förbi. Beslut om bygget fattades under första världskriget eftersom det fanns risk för att en angripare skulle försöka att sjövägen inta Stockholm. Ön sågs som en utmärkt försvarspunkt.

Man byggde genom att först borra sig in i berget för hand och spränga. Fortet fick sedan betongtak och stod färdigt 1928. Den största kanonkalibern var 15 cm och logementen var dimensionerade för 400 man.

Redan två år senare ansågs fortet vara omodernt. Nya vapen med större räckvidd krävde en ny försvarslinje i yttersta havsbandet. Siaröfortet blev istället en plats att öva försvar på. Det användes ända fram till 1960-talet men övergavs sedan.

Statens Fastighetsverk övertog 1993 ansvaret för fortet och beslutade att bevara det och göra det tillgängligt för allmänheten.

Museum och vandrarhem

En omfattande uppröjning inleddes och i dag är fortet restaurerat och iordningsställt med inredning och föremål som ett museum som visar hur Stockholm skulle försvaras.

Kyrkogårdsöns gamla logement har blivit vandrarhem med konferensmöjligheter och gästhamnen rymmer över 20 båtar.

Namnet Kyrkogårdsön kommer från att det på ön finns en begravningsplats där man i mitten av 1800-talet jordade offer för koleraepidemin, som då rasade i Sverige.

Länkar

Österåkers kommun, Siarö
STF, Siarö

Närmaste SL hållplats Östanå färjeläge, sedan sjötaxi / Båtförbindelse från Stockholm.

Litteraturtips och information

Urban Sobéus: Siaröfortet, en fräsch 80-åring. I: Furusundsleden, Skärgårdsstiftelsens årsbok 1997.

Urban Sobéus: Försvaret av Stockholms skärgård 1914-1935. 1995.


Siaro Klent försvar.