Nyhtestablå

Besöksmål

Skebobruk

Skebo var en gång ett av Upplands största järnbruk. Här finns lämningar både från vallonsmidets tid och från den tidiga industrialismen.

Skebobruk ligger tre mil norr om Norrtälje. En järnhytta omtalas här redan 1444 och är det äldsta säkra belägget på medeltida bruksrörelse i Uppland. 1622 anlades en stångjärnshammare. På 1680-talet kom vallonerna till Skebo med sin tillverkningsteknik. Bruket var med masugn, martinugn, grov- och finvalsverk, gjuteri och mekanisk verkstad under 1800-talet Roslagens största arbetsplats med flera hundra anställda, men gick i konkurs 1924.

Herrgården byggdes åt Jacob Grill 1770. Det är en en tvåvånings gulmålad träbyggnad med plåttak omgiven av två flyglar. Från bruksrörelsens tid återstår också bruksgatan med flerfamiljshus, magasin och orangeri.

Bevarad bebyggelse

Trots att många byggnader är rivna speglar den bevarade bebyggelsen arbetsorganisationen vid ett järnbruk under den äldre epoken.

Men också en del senare bebyggelse, från industrialismens inledningsskede, finns bevarad.

Bruket ligger vid sjön Närdingen, som genom Skeboån står i förbindelse med havet. Tackjärnet för brukets behov framställdes i Edsbro masugn som låg vid Närdingens södra ände.

Bytte ägare

Under medeltiden ägdes Skebo först av ärkebiskopen i Uppsala och sedan av S:ta Clara kloster i Stockholm. När Gustav Vasa konfiskerade klostergodsen tillföll Skebo kronan. Senare bytte bruket ägare många gånger.

Den äldsta kartan över bruket är från 1758. Herrgården låg då på en ö med vallonsmedjorna vid ån. Inspektorsbostaden låg där den nuvarande herrgården nu ligger. I slutet av 1800-talet förändrades bruket mycket kraftigt på grund av en rad tekniska nymodigheter.

Vita smedsbostäder

Vid den södra bruksgatan bodde smederna. Den äldsta smedsbostaden ligger närmast ån, varefter de vita putsade byggnaderna kantar bruksgatan.

Skebobruks museum beskriver historien i sin basutställning. I temautställningar och föredrag ges dessutom fördjupningar i speciella ämnen med anknytning till Skebobruk och dess historia.

Länkar

Vallonbruk i Uppland
Skebobruks museum

Närmaste SL hållplats Skebobruk

Litteraturtips och information

Kersti Morger: Skebo Bruk. 1985.

Gunnar Brusewitz m fl: Roslagsbygd. 1987.

Olov Isaksson: Vallonbruk i Uppland. 1995.


LX2004-0712 Gjuteriet.

LX2004-0718 Skebo herrgård.

lx2004-0724 Bruksgatan i Skebo.

lx99-0297 Vid Närdingen.