Nyhtestablå

Besöksmål

Svindersvik

Klämd mellan den bullrande Värmdöleden och Nackas höghus ligger en liten herrgård från 1700-talet i en grönskande trädgård. Det är Svindersvik, en av landets bäst bevarade rokokoanläggningar.

Svindersvik har sitt namn efter holländaren Johan van Swindern som på 1600-talet fick kungligt tillstånd att tillverka beck här.

1721 köptes Svindersvik av bankiren och brukspatronen Claes Grill. På 1740-talet lät han uppföra en huvudbyggnad, en köksflygel, en paviljong med stor festsal och några små röda hus för tjänare, hästar och vagnar, allt i tidens rokokostil.

Huvudbyggnaden är ett gulputsat tegelhus i två våningar med plåtklätt, valmat tak. Den är ritad av Carl Hårleman som gav huset en planlösning i tidens franska stil. I rummen står kakelugnar och sidenklädda möbler från 1700-talet. På väggarna finns kinesiska rispapperstapeter med ostindiska blomstermönster.

1700-talskök i original

De flesta möbler har stått här sedan 1700-talets slut. Köket har stora delar av sin utrustning från samma tid bevarad.

I paviljongen finns en magnifik festsal med dekorerade väggar och troligen landets högsta kakelugn samt en svit gästrum, alla vackert möblerade.

Under 1800-talet hade Svindersvik flera olika ägare av vilka sidendirektören K. A. Almgren är den mest kända. Familjen Almgren kom att bli de sista privata ägarna.

På 1940-talet överläts Svindersvik till Nordiska museet vilket är en av anledningarna till att det fortfarande är så välbevarat och har fått behålla sin idylliska prägel. Dessutom har det aldrig varit åretruntbostad.

Fransk trägård

Det franska modet känns inte bara igen inomhus. Svindersviks trädgård är anlagd enligt 1700-talets smak för symmetri och är indelad i fyra kvarter. De äldsta äppelträdens stammar är i dag ihåliga som skorstenar, men träden bär ändå frukt varje år.

De moderna omgivningarna till trots förmår husen och parken att förmedla ett stycke 1700-tal till dagens besökare.

Länkar

Nacka kommun, Svindersvik
Ägaren, Nordiska museet

Närmaste SL hållplats Nacka station (Saltsjöbanan)

Litteraturtips och information

Svindersvik. ett sommarnöje från 1700-talet. Sammanställd av Elisabeth Stavenow-Hidemark. Nordiska museet 1997.


LD97-0001 Ett sommarnöje från 1700-talet.

LD97-0002 Svindersviks kök.