Nyhtestablå

Besöksmål

Taxinge-Näsby

Taxinge-Näsby slott är byggt i det tidiga 1800-talets empirestil. Det ligger på en udde i Mälaren med utsikt över Gripsholmsviken. Taxinge kyrka är ombyggd i nygotisk stil.

Taxinge-Näsbys historia går tillbaka till forntiden. Första gången namnet finns i skrift är 1281. I ett dokument från det året kan man läsa att en bror till kung Magnus ladulås donerade Näsby by till domkyrkan i Strängnäs.

En känd ägare under medeltiden var riksdrotsen Bo Jonsson Grip, kung Albrekt av Mecklenburgs handgångne man. Bo Jonsson ägde många gods och gårdar och inte långt från Näsby lät han uppföra borgen Gripsholm. Vid medeltidens slut hade Näsby donerats till kartursianerbröderna i Mariefred. Gustav Vasa beslagtog sedan byn vid reformationen.

1795 köptes Näsby av affärsmannen Joakim Daniel Wahrendorff som var en av Sveriges rikaste män och ägde en lång rad gods och gårdar, gruvor och bruk.

Havreexport god affär

Näsby hade vid denna tid blivit ett storgods, Södermanlands tredje största, och omfattade så gott som hela Taxinge socken och delar av flera andra socknar. Havre hade på hästskjutsarnas tid en roll som påminner om oljans i dag och Näsbys ägare tjänade grova pengar på havreexport till Englands och Tysklands städer.

Det nuvarande slottet, en ståtlig empirebyggnad, uppfördes åren 1806-1813 efter ritningar av C G Gjörwell och har sedan dess inte genomgått några större förändringar. Flyglarna är äldre, från 1740.

Till slottet hör flera trädgårdar med bland annat en turkisk och en kinesisk paviljong.

Egendomen tillhör numera kommunen och drivs som fest- och konferensanläggning med kafé.

Samhälle växte fram

Taxinge kyrka byggdes i slutet av 1600-talet men blev helt ombyggd i nygotisk stil 1862¬-1863. Takryttaren i järn påminner om spiran till Riddarholmskyrkan i Stockholm. Båda göts vid Åkers styckebruk.

Under 1800-talet växte ett helt samhälle med skola, kyrka, affär, telegraf, ångbåtsbrygga och järnvägsstation fram. På gården fanns såg, hyvleri, smedja, tegelbruk och mejeri och kvarn.

Stationen och järnvägen används numera av Östra Södermanlands Museijärnväg. Sommartid går det rälsbuss mellan Läggesta och Taxinge-Näsby. Skolan används som dagis. Ångbåtsbryggan angörs under sommaren av ångbåten Mariefred. Gamla handelsboden från 1910-talet fungerar under sommaren som krog.

Länkar

Taxinge slott
Jordbruket
Nykvarns kommun

Närmaste SL hållplats Taxinge

Litteraturtips och information

Carl-Johan Clemedson: Taxinge socken. Kultur, vegetation, flora. 1970.


ld99-0205 Taxinge kyrka.

ld99-0208 Taxinge-Näsby slott.