Besöksmål
Tyresö slott
Tyresö slott uppfördes på 1600-talet men inredningen är från sekelskiftet 1900. Då bodde Claes Lagergren, en kulturpersonlighet i Oscar II:s Stockholm, där. Slottet tillhör numera Nordiska museet.
Tyresö slott och kyrka ligger i ett högt, dominerande läge vid den innersta delen av Kalvfjärden.
Egendomen är känd från medeltiden. Byggnaderna uppfördes på 1630-talet åt riksdrotsen Gabriel Oxenstierna, som efter Gustaf II Adolfs död och under Kristinas förmyndarregering var en av Sveriges ledande män. Hans bror Axel Oxenstierna var samtidigt rikskansler.
Arkitektoniskt var Tyresö från början en övergångsform mellan 1500-talets borgar som var byggda med tanke på försvar och stormaktstidens bekvämare lantslott.
Slingrande gångarPå 1770-talet moderniserades slottet och den första engelska parken i landet, planerad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper, anlades. Parken med sina slingrande gångar finns kvar än i dag.
Claes Lagergren köpte Tyresö slott 1892 och lät inreda ett ståtligt privathem åt sig, sin hustru Caroline och parets tre söner. Med hjälp av arkitekten Isak Gustaf Clason byggde Lagergren om slottet i en nationalromantisk anda med det ursprungliga 1600-talsslottet som förebild. Huvudbyggnaden fick två nya hörntorn. Samtidigt gjordes en borgliknande tillbyggnad på norra flygeln.
Salonger och kapellLagergren testamenterade slottsbyggnaderna till Nordiska museet som sedan 1932 visat dem för allmänheten. Museet genomförde 1993-97 ett omfattande restaureringsprojekt för att återskapa Lagergrens hem som det såg ut vid sekelskiftet 1900. Huvudbyggnaden inrymmer eleganta salonger, bibliotek och arbetsrum, kapell, sovrum och gästrum.
Tyresö var fram till 1930-talet ett av de största godskomplexen i Stockholmstrakten. På 1950-talet sålde Lagergrens arvingar marken och förorten Bollmora kunde börja byggas.
Tyresö kyrka är en av få som uppfördes på landsbygden under stormaktstiden. Här finns det Oxenstiernska gravmonumentet.
I dag ligger Tyresö slott och kyrka helt omringade av sportstugeområden.
Strömstararnas favoritforsVid Tyresöåns forsar finns industrilämningar från främst 1600- och 1700-talen. Med sina fem meters fallhöjd är forsen vid Nyfors en av de högsta i Stockholms län. Den sista industrin som utnyttjade vattenkraften här var ett sågverk som lades ner 1935.
Vintertid söker sig gärna fågelskådare till Nyfors som är en klassisk lokal för strömstare. Den pigga lilla vinterbadaren kan ses här från november till mars.
Länkar
Ägaren, Nordiska museet
Tyresö kommun, Tyresö slott
Närmaste SL hållplats Tyresö slott
Litteraturtips och information
Nyström, Bengt (red.) Tyresö slott och park. En nationalromantisk idyll från sekelskiftet 1900. 1997
Så minns vi Tyresö. Tyresöbor berättar. 1994
Landell, Nils-Erik: Tyresö - slottet som inte ville dö. I: Dalaröleden, Skärgårdsstiftelsens årsbok 1998.