Nyhtestablå

Besöksmål

Vaxholms fästning

Från 1500-talet och fram till helt nyligen har befästningarna vid Vaxholm skyddat Stockholms inlopp. De bevarade anläggningarna visar prov på den militära utvecklingen under denna långa period.

Vaxholms fästning är det sammanfattande namnet på alla de försvarsanläggningar som ligger runt Vaxholm och som byggts för att skydda inloppet till Stockholm.

Den första befästningen som byggdes i området var en skans som Gustav Vasa lät bygga på Vaxholmen 1549-58.

Efter förlusten av Finland behövdes av ett förstärkt försvar av Stockholm. Den gamla befästningen på Vaxholmen ersattes med det nuvarande kastellet. Detta uppfördes 1833-63 i granit med mer än två meter tjocka murar och bombsäkra kaserner för över tusen man. Bestyckningen utgjordes av 156 kanoner.

Nytt och omodernt

Olyckligtvis visade det sig att kastellet genom artilleriets utveckling blivit omodernt redan när det stod klart. Det kunde endast utnyttjas för administration, utbildning och som förråd.

Rindö redutt uppfördes 1858-63 som förstärkning för det då nybyggda Vaxholms kastell. Befästningen, som ligger på Rindös västra udde mittemot kastellet, består av ett tvåvånings stenhus med befästningsvallar bakom.

Oskar Fredriksborgs fort byggdes på östra Rindö 1870-77 för att ersätta Vaxholms kastell. Fortet ligger vid Oxdjupet, det smala sundet mellan Rindö och Värmdölandet. Där går numera den stora farleden till Stockholm och Finlandsfärja efter Finlandfärja dånar fram.

Fästningen höll stånd

Oskar Fredriksborg består av ett övre och nedre befästningsverk som är förenade genom en sprängd tunnel. I fortet ingår också kasern, förläggnings- och förrådsbyggnader.

Vaxholms fästning har tjänat sitt syfte vid två tillfällen. Första gången var 1612 när danskarna under ledning av Kristian IV försökte tränga in till Stockholm, andra gången var 1719 när ryssarna var ute i samma ärende. Fästningen höll stånd båda gångerna.

Fästningsmuseet på Vaxholms kastell invigdes 2003 och är försvarets största museum. Uppgiften är att beskriva kustförsvarets historia, särskilt skärgårdsförsvarets utveckling. I ett av valven har kastellet återskapats som det såg ut under Krimkriget 1854. I fästningens arrestlokaler berättas om rollen som fängelse under 1700 och 1800-talen. Modeller, montrar och uppbyggda miljöscener visar fästningen i olika byggnadsstadier.

Slutförsvarat

Sedan 2005 finns förutom museet ingen militär närvaro alls i Vaxholmsområdet eftersom regementet där kustjägare, spaningsdykare och attackdykare utbildades då flyttade till Bergabasen.

Länkar

Museet
Konferens m m

Närmaste SL hållplats Söderhamnsplan. Reguljär båttrafik från Stockholm.

Litteraturtips och information

Erik Jarneberg (red): Vaxholm och fästningen. Några historiska bilder från en liten stad. Stockholm 1991.

Alf Nordström: Kring Trälhavet. 4000 år i Vaxholm. Stockholm 1980.


an-01498 Borggården.

LX2005-1956 Föråldrat försvar.

lx2005-1962 Stormhinder.