Nyhtestablå

Besöksmål

Vårbygravfältet

I ett grönområde strax söder om Vårby centrum ligger ett stort höggravfält. Här hittades 1871 en stor silverskatt.

Vårbygravfältet ligger strax söder om Vårby centrum i ett grönområde där det på sommarhalvåret går får och betar. Här finns ett 90-tal gravar från den yngre järnåldern. De döda har bränts på bål tillsammans med redskap, smycken och vapen.

Ibland offrades också djur som får, hästar eller hundar. Askan sopades ihop till en liten hög och ibland samlades en del av benen i ett lerkärl som ställdes i resterna av bålet och som man sedan byggde graven över.

De flesta gravar syns som jordkullar, men det finns också låga stensatta gravar som kan vara svåra att upptäcka. Många av dessa är runda men det finns också tresidiga och fyrsidiga gravar. Några gravar har markeras med resta stenar.

Silverskatt under sten

Hur betydelsefullt Vårby var under järnåldern visar fyndet av en silverskatt 1871. Det var en pojke som var ute i skogen för att samla ris som hittade den under en sten. Skatten bestod av 1,5 kg silver - pärlor, halsband, broscher och ett stort runt dräktspänne. Silvermynt från områden i Centralasien, som gjorts om till hängen, ingick också. Skatten har lagts ner på 900-talet. Kanske har den gömts undan i oroliga tider och sedan fått ligga kvar.

Stockholms läns museum gjorde 2001 förundersökningar på ett antal platser i gravfältets grannskap. Bland annat påträffades en nästan 5000-årig stenåldersboplats. Undersökningar gjordes också i utkanten av Vårbygravfältet och här visade det sig ha legat en boplats från äldre järnålder. Det är mycket möjligt att denna också sträcker sig in under höggravarna. Att man anlägger gravfält på en äldre boplats kan ses som ett sätt att anknyta till förfäderna.

Kam och torshammare

Redan 1925 undersökte arkeologer en av Vårbygravfältets högar som då användes som potatisgrop. Gravgåvorna, som bland annat bestod av delar av en benkam och en torshammarring, daterar begravningen till vikingatid.

Arkeologistudenter från Södertörns högskola undersökte våren 2003 en skelettgrav på samma gravfält. Den begravde var en man med fina tänder utan några spår av karies. Han hade levt på 1000- eller 1100-talet och varit mellan 18 och 25 år när han dog.

På andra sidan genomfartsvägen, väster om gravfältet närmare vattnet, ligger gamla Vårby gårds tomt.

Namnet Vårby antas komma från ordet ”vakt” och Vårby betyder då ”byn där vakten fanns”. För att ta sig längre in i Mälaren, till andra forntida platser som Helgö och Birka, var man tvungen att passera Vårby. Namnet känns också igen i vårdkasen som är Huddinge kommuns vapen.

Besöksinformation

Tillgänglighet
För att komma in till gravfältet måste man ta sig över ett raster som är svårt med rullstol och barnvagn.

Faciliteter
Restauranger i Vårby centrum. Serveringen Oasen i Vårby gårds kyrka öppet några dagar i vecka.

Hitta hit
T-banestation Vårby gård 250 m från gravfältet. Från utgången går man rakt fram, följer skyltning mot Vårby gårds kyrka och ca 50 meter efter kyrkan kommer infoskylten till gravfältet.
Bilvägen är närmaste parkering i garaget till Vårby centrum.

Länkar

Oasen, Vårby gårds kyrka

Litteraturtips och information

Jonas Ferenius: Vårby och Vårberg. En studie i järnålderns bebyggelsehistoria. 1971

Lars Wikström: Säterier och gårdar i Huddinge socken. 1986

Hans Bolin m. fl: En hög står i centrum. Uppdrag arkeologi 2. 2005.


AN-00328 Högar från yngre järnåldern.