Nyhtestablå

Var med och invig vårt nya Slöjdrum! Invigningshelg med workshopar och bytesmarknad 31 januari – 1 februari

Under hösten har det pågått ombyggnationer för att iordningställa vårt nya Slöjdrum. Fredagen 30 januari 2015 sker den officiella invigningen. Välkomna!

 

Invigning

Fredagen 30 januari slår vi upp portarna till vårt nya Slöjdrum på Stockholms läns museum. Minglet börjar kl. 17.00 och kl. 18.00 klipps bandet. Till detta avnjuter vi sedvanligt tilltugg och dryck! Välkomna!


Dela-workshops

Men slöjd handlar ju om att göra. Därför kommer vi under två dagar att arrangera delningsworkshopar i det nya rummet och i museets utställningslokaler. Hur funkar det då, undrar du? Jo, om man kan något som man vill lära ut till andra så kan man komma hit den helgen och hålla en workshop, i gengäld får man sedan delta i en eller flera andra workshopar som andra ”delare” håller i. Workshoparna kommer även att vara öppna för allmänheten.

Har du frågor skickar du ett mail till mattias.brostrom@stockholmslansmuseum.se eller ring 08-30 28 60.

 

WORKSHOPSCHEMA

 

Nu har vi ett schema för alla workshopar i helgen! Inte mindre än 15 st! Vill du delta så dyker du bara upp, anmälningar sker på plats från kl 09.15 båda dagarna för de workshopar som körs samma dag. (Det går alltså inte att föranmäla sig till söndagens workshopar på lördagen). Adressen är Järnvägsgatan 23, Nacka. Tag med jämna pengar till materialkostnaden.

Lördag 10-12
Pernilla Frykholm - ”Ett gott liv - broderi och filosofi”. Broderade budskap är en del av vårt kulturarv. Men vilka är de viktiga budskapen om livet idag? Vilka tankar är så viktiga att vi lägger tid, omtanke och kärlek i att formulera, brodera och ställa ut/hänga upp/ge bort dem? Kursen kombinerar en långsam konstart med eftertänksamt engagemang. Ann Heberleins bok "Ett gott liv" fungerar som utgångspunkt för våra funderingar om hur budskap formuleras, formges och framställs, samtidigt som vi grunnar på vem vi vänder oss till med våra (kloka? vredgade? inspirerande?) ord. Välkommen du nyfikna nybörjare och intresserade brodös. Ta med eget material (gärna återbruk) Broderigarn av bomull, lin eller ull samt material att brodera på, t ex vadmal, filt, bomullstyg. Annars finns material att köpa. Materialkostnad 50 kr.

Lördag 10-12
Cajsa Lindberg - Sticka enkla tumvantar i raggsocksgarn eller mångfärgat garn. Att sticka tumvantar i raggsocksgarn ger slitstarka vantar och går snabbt. Jag guidar genom de olika momenten och hur man provar på sin egen hand så att vanten blir lagom stor. Det är en fördel om du kan sticka räta och aviga maskor men annars blir detta ett tillfälle att lära sig grunderna i stickning med ett litet projekt som mål. Tag gärna med eget garn och egna egna stickor, storlek 3½-4½. Materialkostnad 40 kr.

Lördag 10-12
Lotta Rahme - Sy ett armband i fisk- och renskinn. Fiskskinnen har Lotta garvat, renskinnen är från Kero. Materialet kostar 160 kr.

Lördag 10-12
Johan Davidsson - Sy en skinnpung. Du får handsy en skinnpåse av återbruksskinn. En försmak av en ”riktig” kurs som vi kommer att hålla närmre sommaren. Materialkostnad 20 kr.

Lördag 13-15
Maria-Conchita Högberg - "Kul till Vintern" - Tova pulsvärmare eller dynor med personliga inslag. Inga förkunskaper behövs. Material 100-200 kr.

Lördag 13-15
Kicki Strandqvist & Agneta Byers - Lär dig sticka en I-Cord! En stickad snodd som även kallas I-Snodd. Stickningens Einstein, Elisabeth Zimmerman uppfann I-Corden som är idiotsäker – alla kan lära sig! Möjlighet att köpa extra material och instruktionshäfte på plats. Tag gärna med egna stickor i storlek 3. Materialkostnad 20 kr.

Lördag 13-15
Eva Svensson - Fläta korg av tidningspapper. För en gångs skull duger vilken morgontidning som helst! Tekniken är ungefär samma som när man flätar med näver. Gratis.

Lördag 13-15
Stina Karlsson - Fair isle från Shetlandsöarna. Fairislestickning - lär dig sticktekniken från Shetland- och Färöarna. Man stickar mönster med flera färger men endast två åt gången där man har en tråd i vardera handen. Stina visar även bilder. Tag gärna med eget garn och egna stickor. Materialkostnad 10 kr.

Söndag 10-12
Fritiof Runhall - Knopphängare i krympteknik. Sätter man torra pinnar i en rå bräda så krymper pinnarna fast! Prova att göra en liten pinnlist med enkla medel. Tag gärna med egen kniv. Materialkostnad 40 kr.

Söndag 10-12
Anna-Karin Cedergren - Djur och andra figurer i origami - Vik kvadratiska papper till djur och andra figurer i den japanska pappersvikarkonsten origami. Materialkostnad 50 kr.

Söndag 10-12
Lia Pizarro - Gör en musselask. Ta vara på liggande tyger eller gamla klänningar och gör en ask med hjälp av kartong och tyg. Materialkostnad 50 kr.

Söndag 13-15

Andreas Heurlin - Prova på att tälja. Gör en blompinne, smörkniv eller för den som vill en sked. Tag gärna med egen kniv! Gratis.

Söndag 13-15
Stina Wåhlmark & Birgitta Törnhage - Att spinna på slända - En workshop för dig som är nybörjare och vill pröva på att spinna ditt eget garn. Vi jobbar med både lin och ull. Materialkostnad 30 kr

Söndag 13-15
Lotta Bengtson & Madelaine Jansson - Flerfärgsstickning med lyfta maskor. Prova en stickteknik där man stickar flerfärgade mönster på ett enkelt och annorlunda sätt. Vi visar många provlappar och uppmanar folk till att prova olika garner och färger. Materialkostnad 50 kr.

Söndag 13-15
Gunlög Israelsson - Virka mormorsrutor. Deltagarna får lära sig virka mormorsrutor i flera färger och hur de sammanfogas. Det blir ett utmärkt tillfälle att prova en mängd olika färgkombinationer samt att få kunskap om garnkvalitéer mm. Av rutorna kan det sedan bli en härlig babyfilt, halsduk, stolsdyna, sjal eller tom en tröja! Allt beroende på lust och intresse att sedan fortsätta virkandet. Materialkostnad 50 kr.

 

Bytesmarknad

Samtidigt ordnar vi en bytesmarknad med material, verktyg och redskap i fokus. Har du för många garnnystan eller fogsvansar i dina gömmor, kom och byt till dig något annat! Borden står uppställda! Även här vill vi att du hör av dig om du är intresserad.

 

Hoppas att vi ses!

Klicka här för att komma till eventet på Facebook.