Brickvävning med Sonja Berlin Steg 4
För ett år sedan påbörjade vi en kursserie med Sonja Berlin, textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia. Sonjas kurser ges i fyra steg, som gradvis fördjupar kunskapen i brickvävningens oändliga möjligheter. Fokus för Sonjas arbete och pedagogik är brickvävningens användning i ett samtida perspektiv. Nu är det dags för steg 4 och den avslutande delen i serien.
Brickvävningen har en lång historia, i Norden förekommer den åtminstone från tidig järnålder och framåt. Oftast ser vi tekniken i vävda band av olika slag. Tekniken bygger på att varptrådarna träs genom en uppsättning av brickor som försetts med hål. Genom att vrida brickorna bildas skäl att lägga inslaget i. Möjligheterna att mönstra är till synes oändliga.
Denna kurs passar dig som är historiskt intresserad och vill lära känna en nyckelteknik i historisk vävning, eller vill utforska en teknik som ger stor kreativ frihet. Brickväven är lätt att ta med sig och kräver få redskap.
Kursinnehåll steg 4: I de tidigare stegen har deltagarna arbetat med trädningsbetingad och vridningsbetingad mönstring i olika varianter. I det här sista steget bygger ni på kunskaperna med olika dubbla och reversibla tekniker. Fokus ligger på Isländsk dubbelväv men ni provar också på sammanhängande dubbelväv, bruten diagonal eller Egyptisk dubbelväv samt finnväv. Det blir lite mer historiska diskusioner och materialkunskap.
Obs! Kursen följer deltagarnas önskemål och förutsättningar så det kan uppstå variationer i innehållet.
Förkunskaper: Du kan gå kursen även om du inte deltagit i steg tre, men du bör ha motsvarande kunskaper, kunna väva självständigt med brickor och ha varpat och satt upp en brickväv. Har du frågor om förkunskaper, kontakta Sonja direkt på sonja@sonjaberlin.com.
Läs mer om Sonja här: www.sonjaberlin.com
Plats: Slöjdrummet, Stockholms läns museum
Tid: 4-5 februari 2017, kl 9-16
Kostnad: 1 950 kr, materialkostnad tillkommer
ANMÄLAN Steg 4