Plats för slöjd 30 november 18-20
En introduktion till Stockholms läns museum och Slöjd Stockholms nya residensprogram och ett samtal om nya platser för slöjden. Var kan man utöva slöjd och vilka plattformar finns för att undersöka, lyfta fram och diskutera slöjden som konstnärlig praktik?
Medverkande: Andreas Sohlberg och Mattias Broström, verksamhetsledare respektive hårdslöjdskonsulent på Slöjd Stockholm, Lisa Fält och Jonatan Malm, residensdeltagare; Frida Engström, journalist och författare; Christina Zetterlund, professor i konsthantverkshistoria och teori på Konstfack; Jimmy Meurling, projektledare och regissör, Woland/Satand demokrati samt Friedrike Roedenbeck, kanslichef på Nämnden för hemslöjdsfrågor. Moderator Magnus Ericson, projektledare Slöjdresidens, Slöjd Stockholm.
Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm utvecklar under 2016 ett residens-program med inriktning på slöjd. Residenset genomförs som ett pilotprojekt som syftar till att skapa grunden till en ny publik plattform för att undersöka, lyfta fram och diskutera slöjd som konstnärlig praktik. Inom ramarna för Stockholms läns museum och Slöjd Stockholms uppdrag och de kulturpolitiska målen är detta projekt tänkt att undersöka och experimentera med förutsättningarna för slöjden som kulturområde och därigenom bidra till att utmana invanda föreställningar om vad slöjd är eller kan vara. Residenset är tänkt som ett sätt att processinriktat och publikt utveckla en ny arena för slöjden där den dels utåt kan verka för att synliggöra praktikerna och dels inåt bidra till utvecklingen av en diskussion inom fältet.
Plats för slöjd är det första publika samtalet inom ramarna för det nya residensprogrammet. I en rad presentationer kommer projektet och de första residensdeltagarna introduceras tillsammans med några exempel på platser och plattformar för slöjden. Därefter diskuteras kring vilken betydelse dessa har för en utveckling inom området. Var och i vilka sammanhang kan slöjd verka i dag? Vad behöver detta fält för platser för att synliggöras och diskuteras? Hur kan detta bidra till att vidga synen på slöjd och diskutera dess roll och möjlighet att agera i relation till samtida samhällsfrågor?
Slöjdresidenset är initierat och utvecklat av Stockholms läns museum och Slöjd Stockholm. Projektet genomförs under perioden november 2016 till januari 2017 i samarbete med det konstnärsdrivna projektet Woland/Satans Demokrati och delfinansieras av Nacka Kommun. Läs mer om projektet här>
Plats: Slöjdrummet, Stockholms läns museum, Järnvägsgatan 23, Nacka.
Kostnad: Gratis, fika finns till självkostnadspris, 20 kronor.