Nyhtestablå

Kulturmiljöuppdrag

Enheten arbetar med att samla och förmedla kunskap inom områdena arkeologi, byggnadsvård och bebyggelsehistoria samt samtidsdokumentation.

Enheten bistår myndigheter, kommuner, företag och civilsamhälle med tjänster inom kulturmiljövården. Uppdragen omfattar huvudsakligen arkeologiska utredningar och undersökningar samt antikvarisk sakkompetens rörande kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller miljöer. Enheten erbjuder också framtagande av kunskapsunderlag och informationsmaterial för skyltning och andra former av tillgängliggörande av kulturmiljöer. Regelbundet anlitas också enhetens arkeologer och bebyggelseantikvarier som föredragshållare, såväl i populära som vetenskapliga sammanhang.

Arkeologi

Länsmuseet genomför varje år ett flertal arkeologiska undersökningar på uppdragsbasis. Resultaten från undersökningarna presenteras i arkeologiska rapporter, i populära och vetenskapliga skrifter och föredrag. Mycket av verksamheten kan också följas via sociala medier såsom Facebook och Instagram. Museet har också som policy att vid de undersökningar där det är möjligt alltid erbjuda visningar för allmänheten.

Genom museets arkeologiska undersökningar sker en kontinuerlig kunskapsutveckling om länets historia. Enheten har kontinuerliga och täta kontakter med universitets- och forskarvärlden. Genom medlemskapet i den museiarkeologiska branschorganisationen M-ARK sker ett kontinuerligt kunskaps- och kompetensutbyte med andra regionala och kommunala museer verksamma inom svensk uppdragsarkeologi.

Byggnadsvård och bebyggelsehistoria
Vid enheten handläggs årligen ett stort antal ärenden som rör vård och utveckling av kulturhistoriskt intressant och värdefull bebyggelse. Det kan ske i form av dokumentation och rekommendationer rörande enskilda fastigheter, men också bedömningar av mer omfattade och sammanhängande kulturhistoriska miljöer. Regionens kyrkliga kulturarv, liksom hembygdsrörelsens fastighetsbestånd, utgör särskilda delar av regionens mångfacetterade bebyggelsearv.

Museets bebyggelseantikvarier ingår i ett stort nätverk av specialister med kunskap om allt som rör regionens bebyggda kulturarv. Museets långa erfarenhet, höga kompetens och kännedom om länets bebyggelse och dess historia utgör en viktig resurs för alla som på olika sätt bidrar till att om- och nyskapa det regionala landskapet.

Kunskapsunderlag och informationsmaterial
Museet producerar årligen olika former av kunskapsunderlag och informationsmaterial kopplat till det regionala kulturarvet. Ofta handlar det om skyltar som beställs av en kommun eller annan organisation, som berättar om en plats eller ett områdes historia. Museet kan också bistå med ljudguider, illustrationer, bildspel eller varför inte filmer? Kunskapsunderlag kan också tas fram som är kopplade till mer övergripande och långsiktiga utvecklingsplaner. Hör av dig till oss om du eller din organisation är i behov av våra specialkunskaper rörande det regionala kulturarvet.

Richard Grönwall, enhteschef
richard.gronwall@stockholmslansmuseum.se
08-586 194 55