Nyhtestablå

Är järnåldersgravfälten färdigundersökta? Seminarium

I 2012 års seminarium lyftes en diskussion kring järnåldersgravfälten som kunskapskälla. Särskilt i Norrsunda i Sigtuna kommun har flera stora gravfält blivit totalundersökta under senare år. Samtidigt diskuteras behovet av att förenkla gravdokumentationerna och prioritera ned gravgrävandet överhuvudtaget. Är det så att vi har all relevant kunskap om järnåldersgravar eller kan gravgrävandet fortfarande ge nya perspektiv på järnålderns människor och samhällen?

Seminarieserien är ett samarbete mellan Stockholms läns museum, Länsstyrelsens kulturmiljöenhet, Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet och Riksantikvarieämbetet UV Mitt. Seminariet hölls onsdagen den 21 mars 2012.

Seminarieinläggen kommer att publiceras i en kommande rapport och finns att ta del av på YouTube, se länkar till vänster.

Innehåll

Inledning. Peter Bratt, länsmuseichef och moderator Gunnar Andersson.

Järnåldergravar: forskning, samhällsrelevans, etik. Fredrik Svanberg, Historiska museet.

Nya gravundersökningar – nya resultat i Valsta, Norrsunda. Anna Hed-Jakobsson, Arkeologikonsult.

Mälardalens gravfält - från den enskilda anläggningen till platsen som helhet. Vilken roll spelar vår förförståelse och vår inställning till vad som ska undersökas och dokumenteras? Ingela Harrysson, Riksantikvarieämbetet

Exemplet Bristagravfältet - Om vikten av samtidsanalys för en fördjupad kunskap om graven/gravfälten. Anna Olausson, Riksantikvarieämbetet.

Norrsunda, högar och elit - problem och möjligheter att tolka gravfält med storhögar. John Ljungkvist, Uppsala universitet, institutionen för arkeologi och antikens historia

Gravfältsgrävningarna på Lovö 1958-2007. Gravritualer och symbolspråk. Bo Petré