Bilder för Framtiden Strategier för digitalt födda fotografier.
Vi fotograferar mer än någonsin. Under 2012 togs det närmare 400 miljarder bilder runt om i världen, lika många bilder per minut som under hela 1800-talet. Hur ska museernas insamlingsverksamhet ta sig an det enorma bildflödet så att inte viktiga delar av vårt fotografiska kulturarv går förlorat på grund av bristande lagrings- och metadatarutiner?
Fokus har hittills legat på att digitalisera och tillgängliggöra äldre bildsamlingar och att samla i efterhand. Nya arenor på internet, smartphones och sociala medier ställer krav på nya insamlingsmetoder.
Elisabeth Boogh, fotograf och bildantikvarie på Stockholms läns museum och Merja Diaz, fotograf och intendent på Malmö Museer har under en tvåårsperiod granskat hur den digitala utvecklingen påverkar den fotografiska bilden och museernas insamlingsarbete. I Bilder för framtiden tar vi upp insamling och urval, representation och förmedling av digitalt födda fotografier. Rapporten riktar sig i första hand till museer med fotografiska samlingar och till hembygdsföreningar, men också till forskare inom media och museologi. Projektet har genomförts med stöd av Statens Kulturråd.
Rapporten finns att ladda ner längst ner på sidan.
Vill du hellre ha en tryckt version av rapporten finns den att köpa via nätbokhandeln eller på order@publit.se
Konferensen bilder för framtiden
Se konferensen i efterhand på webben på Nordiska museets Bambuser sida.
En konferens om det digitala fotografiet: yrkesfotografers och amatörers fotografier, mobilbilder, sociala medier, kulturarvsfrågor och exempel på insamling av digital bild.
Konferensen är en del av projektet Bilder för framtiden - strategier för insamling av digitalt födda fotografier som drivs av Malmö Museer och Stockholms läns museum. Projektet undersöker de förändringar som den digitala utvecklingen fört med sig för den fotografiska bilden och kartlägger vilka konsekvenser dessa har för minnesinstitutioner som samlar fotografier.
Konferensen genomfördes på Nordiska museet den 25-26 april 2012.
Har du frågor eller synpunkter kontakta Elisabeth Boogh, elisabeth.boogh@stockholmslansmuseum.se, 08-586 194 31