Nyhtestablå

Medeltida taklag

I samarbete med Sörmlands museum, Örebro läns museum och Strängnäs stift arbetar museet med kartläggning av medeltida taklag i kyrkor. Projektet har som målsättning att identifiera kyrkor där medeltida träkonstruktioner finns bevarade för att utöver det gängse – att konsthistoriskt datera kyrkor – även få en träteknisk översikt och öka kunskapen om medeltida byggtekniker och hur dessa har utvecklats.

Projektet är också metodutvecklande, då kyrkorna kan dateras utifrån bland annat olika huggtekniker och konstruktionslösningar, vilket är skonsammare än borrtagning för dendrokronologiska analyser. Längre fram i projektet kan det i vissa fall bli aktuellt med datering av trä för att ytterligare säkerställa en förväntad ålder.

Utöver antikvarier från museerna och stiftet medverkar även erfarna timmermän i projektgruppen. Utan hantverkarnas yrkeskunskaper skulle en bedömning av taklagens ålder inte bli lika tillförlitlig.

Alla iakttagelser protokollförs och sammanställs med foton och skisser som sedan tjänar som underlag för fortsatta studier av medeltida taklag. De kyrkor som i nuläget berörs är de som är belägna inom Strängnäs stift. Förhoppningsvis kommer projektet under kommande år även att omfatta Stockholms och Uppsala stifts kyrkor, för att få en fullständig regional överblick.

Vill du veta mer om projektet, eller har några frågor, går det bra att kontakta bebyggelseantikvarie Hedvig Bellberg.

hedvig.bellberg@stockholmslansmuseum.se
08-586 194 56



Överjärna kyrka, stödben Spår av medeltida behuggning, Överjärna kyrka

Överjärna kyrka, nockhuv Medeltida nockhuv i Överjärna kyrka