Inventering Norrtälje stadskärna
Stockholms läns museum har tagit ett helhetsgrepp på stadskärnan i Norrtälje. Under våren 2008 gjorde två byggnadsantikvarier från museet en inventering av husen i stadskärnan. Arbetet ska ligga till grund för en ny handlingsplan i kommunen hur man ska bevara och förändra i staden.
Stadskärnan i Norrtälje karaktäriseras av sitt medeltida stadsplanemönster. Kvarteren och gatorna är formade helt olika, med skilda stilar. Från de krokiga och trånga gatorna längs ån leder korta gränder ned till vattnet. Stadens torg är små och oregelbundna. Under åren har ganska stora förändringar skett i stadsbilden och i stan finns prov på hus från alla tider.
Idag finns ett stort tryck på att bygga om och exploatera stadskärnan. Hur ska kommunen förhålla sig till sådana önskningar? Det är detta som museets inventering ska ge råd kring.
Alla hus inventeras
Inventeringen omfattar samtliga hus i hela stadskärnan Det är alltså en ordentlig genomgång av Norrtäljes hus. Arbetet kommer att visa på de kulturhistoriska värden som finns inom varje kvarter, och hos varje byggnad. Och det är inte bara gamla hus som man tittar på. Här finns också tidstypiska hus från mer moderna epoker, som 1970-talet eller till och med helt nybyggda hus. Alla byggnaderna värderas och klassificeras enligt en skala som museet tagit fram i samarbete med Norrtälje kommun.
Man tittar också på de lite större dragen i staden – vattenrum, gator, gatustruktur – själva upplevelsen av staden som helhet.
Klart våren 2009
Arbetet pågår under 2008 och våren 2009. Resultatet har nu presenterats för kommunen och allmänheten. Arbetet ska sedan ge kommunen riktlinjer när man planerar framtida förändringar i stadsrummet. Resultatet ska också ge information till fastighetsägarna i staden och den kommunala förvaltningen om hur man kan vårda, bevara och utveckla bebyggelsen i Norrtälje stadskärna.
För mer information, kontakta Richard Grönvall, chef för enheten för kulturhistoria och dokumentation, tel 08-586 194 55.