Nyhtestablå

Karin Boye
av Peter Linde

Klädd i kappa och skor sitter Karin Boye bara en bit bort från det hus hon bodde i som tonåring.

Skulpturens placering har sin grund i att Karin Boye bodde i Huddinge under sin uppväxt. Familjen flyttade till huset "Villa Björkebo" när Karin var 15 år gammal. Villan revs sedan på 80-talet i samband med Huddinge centrums utvidgning.

När Peter Linde fick uppdraget att göra en skulptur av Karin Boye förberedde han sig genom att läsa hennes prosa och poesi. Han sökte också upp personer som känt författarinnan.

Karin Boye föddes år 1900. När hon var 22 år debuterade hon med diktsamlingen "Moln". Härefter skrev hon både prosa och poesi med betydelse för både samtiden och eftervärlden. Av hennes poesi är dikterna " I rörelse" och "Ja visst gör det ont när knoppar brister" några av de verk som ofta citeras. Karin Boye var bisexuell och under den här tiden betraktades det som en sjukdom som man skulle bota. Karin Boye tog sitt liv när hon var 41 år gammal.

I Karin Boyes Ex Libris-komposition* sitter en vit gestalt i profil med händerna i knäet och blickar upp mot en stjärnhimmel. Ett svagt ljus omger henne. I profil har Peter Lindes skulptur stora likheter med den gestalten. Här sitter Karin Boye på en sten med ansiktet vänt uppåt. Hon är klädd i kappa och skor. Frid råder över anletsdragen och hon utstrålar ett upphöjt lugn. Blicken är riktad mot en himmel som är i ständig förändring.

*Med ex-libris menas ett klistermärke med en en bild som ägaren till en bok klistrar på insidan av pärmen för att visa vem den tillhör.

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Linde, Peter

Kommun: Huddinge

Tillkomstår: 1986


<p>Karin Boye &copy;Peter Linde/BUS 2012</p> ©Peter Linde/BUS 2012

<p>Karin Boye &copy;Peter Linde/BUS 2012</p> ©Peter Linde/BUS 2012