Nyhtestablå

Källan
av Mette Wihlborg

Vila vid denna källa!

Källan är en vattenfylld bassäng med en fontän och stenformation. Här fanns från början en fontän men problemet var att vattnet sprutade för högt och att vindarna stänkte runt vattnet allt för mycket över torget.

Mette Wihlborgs uppdrag bestod i att modifiera det befintliga vattenspelet. Hon berättar om tankarna bakom: "För att lösa upp formen och låta Källan bli en del del av torget placerade jag stenblock både i dammen och utanför. Stenarna letade jag fram på ett sandtag i kommunen, men den runda stenen som döljer vattnets utlopp hittade jag på Åland." Hon berättar också att hon fascineras av sk häxkittlar, stenar som inlndsisen förde med sig och som med vattnets kraft snurrade runt i berget och skapde hålrum. Här kommer vattnet istället underifrån mot stenen. Kanhända att vattnet till slut lyckas göra ett hål i stenen? Placeringen av stenarna i bassängen är inspirerad av forna tiders döser, gravrum som skapats med mindre stenar i botten och en stor ovanpå.

Nu porlar vattnet rogivande från stenarna som med lite fantasi och uppifrån ser ut som en sköldpadda. På bassängens botten simmar ett gäng fiskar, kan man tro. Fiskarna visar sig vara är en del av bottnen, men så skickligt gjorda att man på lite håll lätt tror att de är verkliga. Konstnären berättar att de är gjutna separat och sedan ingjutna i bottnen som består av terrazzo. Källan med vattnets porlande är en rogivande plats att slå sig ner vid för en stunds kontemplation.

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Wihlborg, Mette

Kommun: Järfälla

Tillkomstår: 1995


<p>K&auml;llan</p>
<p>&copy;Mette Wihlborg/BUS (2012)</p> ©Mette Wihlborg/BUS (2012)

<p>K&auml;llan</p>
<p>&copy;Mette Wihlborg/BUS (2012)</p> ©Mette Wihlborg/BUS (2012)