Nyhtestablå

Lotusblomma
av Rebecca Brandt

Med kärlek till ett område

En stor lotusblomma, gjord i mosaik av natursten, pryder en tegelvägg till ett bostadshus mitt i Rönninge centrum. Blommans blågröna stjälk växer upp från den översta delen av en balkong på huset. Kronbladen, tolv till antalet, är rosa och i mitten lyser blommans ståndare och pistill av guld. Några av kronbladen är fullt utvecklade medan några är i färd att just öppna sig. Lotusblommans organiska form ger liv och rörelse åt den tegelklädda väggen.

Konstnärens uppdrag bestod i färgsättning, val av material och framtagande av balkongprototyper för husen i Rönninge centrum när det skulle byggas 1991. Hon valde ett handslaget tegel för att fånga det gamla och rustika i den tidiga bebyggelsen i Rönninge. Balkongernas form och färg ger fasaden sprödhet och lättar upp. I balkongerna finns en bladform som återkommer och stängerna är placerade med omväxlande 8 och 9 centimeters mellanrum för att skapa omväxling för ögat. Konstnären fick även fria händer att utforma en utsmyckning till byggnaden vid torget. Valet blev en lotusblomma.

Idén att gestalta lotusblomman med hjälp av stenar, i mosaik fick konstnären på en strand under en semester i Grekland. I stenarnas olika färger på stranden såg hon blommans färgskala. Så kom det sig att hon senare åkte tillbaka till Grekland för att med myndigheternas tillåtelse handplocka 1000 kg sten till blomman i Rönninge centrum.

Blommans blad är formade med murbruk. För att få murbruket att häfta har konstnären först fäst ett armeringsnät i teglet och sedan murat på detta. Murbruket har en svagt rosa ton som det också glimmar lite i. Detta kommer sig av att ballasten i bruket består av rosa marmorkross med inslag av kattguld som Rebecca Brandt letat efter och till slut funnit i Bergsslagen. Pistillen och andra stenar som blänker, är belagda med bladguld.
Att fästa varje sten har tagit sin tid eftersom det dröjer innan murbruket torkar och har brunnit klart.

Lotusblomman har följt mänskligheten genom tiderna och har i flera äldre kulturer betraktats som en helig symbol – en symbol för livet. Lotusen kan också ses som en symbol för kärleken och här var tanken att återbörda kärlek till ett område där man drastiskt högg ner träd och rev gamla hus när det nya centrumet skulle byggas. Lotusblomman är också en hälsning till näckrosrosorna i den närliggande sjön Flaten.

Varje blad är som en egen värld, med bladnerver och olika former. En del är stora och fullt öppnade, andra är på väg att öppna sig och på några syns bladens baksida. Känslan är att om man dröjer sig kvar kommer några blad att än mer veckla ut sig.

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Brandt, Rebecca

Kommun: Salem

Tillkomstår: 1993-1994


<p>Lotusblomma, Rebecca Brandt</p> Lotusblomma

Lotusblomma