Nyhtestablå

Den lyckliga familjen
av Carl Vilhelm Fagerberg

Centralt på Sundbybergs torg placerades skulpturgruppen "Den lyckliga familjen" från 1934 som en symbol för det unga, växande Sundbyberg.

På en hög sockel mitt i fontänens vattenspel reser sig skulpturgruppen "Den lyckliga familjen", med mamma, pappa och barn. Föräldrarna har spänstiga kroppar och ser både friska och sunda ut. Mamman håller ömt det lilla barnet i sin famn och pappan står nära intill, beskyddande och närvarande. Verket är en vision om framtiden och ungdomen och kan sägas återspegla 1930-talets idealfamilj i en klassiskt komponerad skulpturgrupp.

På fontänens brunnskar finns fyra reliefer med arbetande amoriner. Reliefernas bildsvit utgör en hyllning till Sundbybergs industrinäring och refererar till Kronans brödfabrik, Siverts kabelverk, bryggeriet Kronan, Plåtslageriet, Parfymfabriken, Bagerinäringen och Maraboufabrikens chokladtillverkning.

Henning Trone-Holst som var direktör för Maraboufabriken vid denna tidpunkt var mycket konstintresserad och donerade fontänen till staden. När fontänen placerades på torget 1934 var det en mycket mer framträdande plats än idag. Fontänen placerades symboliskt framför Stadshuset som idag är en privatägd fastighet.

Text: Marianne Rudsgård-Kralli

Konstnär: Fagerberg, Carl Vilhelm

Kommun: Sundbyberg

Tillkomstår: 1934


<p>Den lyckliga familjen, &copy;Carl Wilhelm Fagerberg/BUS 2105</p> Carl Wilhelm Fagerberg

<p>Den lyckliga familjen, &copy;Carl Wilhelm Fagerberg/BUS 2105</p> Carl Wilhelm Fagerberg