Nyhtestablå

Västra skogens tunnelbanestation
av Sivert Lindblom

Namnet Västra skogen inspirerade konstnären Sivert Lindblom till att frammana en stämning av bergsalarna i Tolkiens sagor. På plattformarna ligger hans karaktäristiska ansiktsprofiler som sphinxar och betraktar de förbirusande tågen.

Sivert Lindblom har i det mörka bergsrummet i Västra skogens tunnelbanestation arbetat med kakel- och terrazzoskulpturer. Mittemot rulltrappan finns hans 18 meter långa mansprofil i svart, polerad terrazzo placerad. Det är Sivert Lindbloms egen profil som gett skulpturen dess form. Skulpturen har tolv tunna, vita linjer i sig som frammanar och förtydligar profilen och som fortsätter i golvet, väl inpassade fram mot rulltrappan.

Under valven mellan spåren ligger terrazzoformer som övergivna skallar delvis nersjunkna bland svagt formade kullerstenskullar. Scenografin föder en känsla av saga och mystik.
Perrongerna lyses upp av intensivt färgsprakande kakelplattsättningar monterade fristående mot bergväggen eller som utbuktningar på väggen. Konstnären Ulrik Samuelson har hjälpt till med färgsättningsprogrammet. Färgerna följer bestämda och väl genomtänkta system som bland annat. visar färdriktningen.

Text: Marianne Rudsgård-Kralli

Konstnär: Lindblom, Sivert

Kommun: Solna

Tillkomstår: 1975