Nyhtestablå

Estrid En miniutställning om Estrid på Huvudbiblioteket i Täby C

Estrid var en av 1000-talets mäktigaste kvinnor i Täby- och Vallentunatrakten. Hon var farmor till storbonden Jarlabanke, och hennes släktingar reste många runstenar.

Vid en arkeologisk utgrävning 1995 hittade länsmuseets arkeologer den tusenåriga graven med Estrids kvarlevor. Dock- och modellmakaren Oscar Nilsson har utifrån det tusen år gamla kraniet återskapat Estrid, med samma teknik som används inom rättsmedicinen. Ögonen av glas har fått en blågrå färg och anletsdragen visar hur Estrid bör ha sett ut under den senare delen av sitt liv.

Utställningen, som invigs lördagen den 8 maj 2010, är ett samarbete med arkeologer och skelettexperter från Stockholms läns museum, är placerad i entrén till Huvudbiblioteket i Täby. Montern blir en naturlig fortsättning på den utställning som redan finns på platsen, som handlar om Runriket runt Vallentunasjön.

Vad vet vi om Estrid?
Tack vare runstenar som finns i trakten vet vi en hel del om denna företagsamma kvinna. Estrid blev runt 75 år gammal. Hon överlevde två äkta makar, födde drygt tio barn, reste på pilgrimsresa till södra Europa och blev med åren en mycket betydelsefull person i bygden. Det förstår man inte minst av de fynd hon fick med sig i graven. Vi vet också att Estrid var en av de allra första kristna i Sverige.

Läs mer på länsmuseets specialsidor om Estrid - en riktig viking.