Nyhtestablå

Befrielse med återblick
av Roland Haeberlein

Svår balansakt

Figuren balanserar på ett ben och sträcker det andra benet bakåt. För att klara av balansakten är överkroppen böjd i en upprättgående båge. Det finns också en rörelse framåt samtidigt som huvudet är vridet bakåt. Man förvånas över att figuren inte står på näsan eller snarare nacken, men på något märkligt sätt lyckas den hålla balansen.

Skulpturen har sin bakgrund i en tävling som utlystes av Umeå universitet. Temat skulle vara ett naturväsen och Roland Haeberlein deltog med en modell med titeln Björkbocken. Den köptes sedan av Moderna museet.

Skulpturen på torget i Kungsängen är en variant på temat. Här är titeln "Befrielse med återblick". Ett väsen som befriats men som inte kan låta bli att kasta en blick bakåt. Temat finns också i antiken, tex i berättelsen om Orfeus och Euridyke. Orfeus kunde inte låta bli att titta nedåt/bakåt under vandringen från underjorden, trots överenskommelsen med Hermes att inte göra det. Och på grund av det förlorade han sin Euridike.

Frågan är hur det kommer att gå för den här figuren. Man kan också fundera på vad den har varit med om? Och vad är den befriad ifrån?

Text: Rebecka Walan

Konstnär: Haeberlein, Roland

Kommun: Upplands-bro

Tillkomstår: 1975


<p>Befrielse med &aring;terblick &copy;Roland Haberlein/BUS 2012</p> ©Roland Haberlein/BUS 2012

<p>Befrielse med &aring;terblick &copy;Roland Haberlein/BUS 2012</p> ©Roland Haberlein/BUS 2012