Nyhtestablå

Hanna Beling

1972-

Hanna Beling har sinne för att kombinera det sköra och starka i samma konstverk Resultatet är ofta skulpturer med ett säreget uttryck.

Hanna Beling arbetar främst med skulptur. Porträtt, barn och djur är återkommande motiv i hennes konst. Hennes skulpturer har ett säreget uttryck. När det gäller djurmotiven signalerar figurerna något hjälplöst och skört samtidigt som de tittar på en med rättfram blick, en del med ögon av stenar som gnistrar.

Utmärkande för hennes skulpturer av människor, porträtt och barn, är att de ofta har olika rekvisita som klädsel, hår, huvudbonader, spetsar. En inspirationskälla när det gäller skulptur av människor är renässansens porträttkonst.

Kombinationen av det starka och det sköra i samspel med skulpturernas säregna uttryck och deras rekvisita överraskar när de placeras i det offentliga rummet. Det är skulpturer som syns.

Hon arbetar ofta efter modell i sin ateljé, eller utifrån filmer som tydligt visar människans gestalt och mimik med en strävan efter att komma nära modellens personlighet och karaktär. Hennes egna barn har ofta varit modeller. Ett material som hon gärna arbetar i är ljummet vax av paraffin och bivax. Originalverket i vax kan sedan gjutas i andra material som brons, silikon och aluminium.

Hanna Beling har gått Nyckelviksskolan, Idun Lovéns skulpturlinje och Kungliga Konsthögskolan mellan 1995 -2001.

Offentliga verk i urval
Chihuahuorna, brons Rosta, Örebro
Slottshund, Slottskogen, Uppsala
Stina och Stående Sanna, Aula Magna Freskati, Stockholm


Källor: Källor Mailkorrespondens mellan konstnären och Rebecka Walan, den 26/11 2012 Konstnärens webbplats: http://www.hannabeling.com/ ”Hanna Beling”, artikel på Avesta kommuns webbsida: http://www.verket.se/index.php?s=309&1=swe ”Bevara eller förkasta”, Recension av utställning på Örebro konsthall, Kristina Mezei: omkonst, konstnärer skriver om konst: http://www.omkonst.com/12-beling-mullner.shtml Hanna Beling, Örebro konsthall: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/orebro_kommun/pressrelease/view/hanna-beling-och-maans-mullner-paa-oerebro-konsthall-794771

Konstverk:

Barn på strand