Nyhtestablå

Limfärg

Limfärg är lämpligt till de flesta underlag men fäster bäst på papper, trä och puts. Underlaget bör inte ha en alltför blank yta. Dessutom måste det vara fast och rent eftersom limfärg lätt missfärgas. Tidigare limfärgsmålning bör tvättas ned före ommålning. Har taket många lager av flagande gammal limfärg, bör man skrapa ned den med hjälp av en stålspackel när taket har fuktats med vatten. Därefter tvättas ytan med hjälp av borste och svamp. Om limfärgen inte målats om tidigare och sitter bra behöver den inte tvättas ned. Då räcker det med en lättare tvätt med lite såpvatten och svamp för att få bort fett och smuts. Man måste vara noga med att underlaget inte är fett, eftersom fettfläckar slår igenom och missfärgar limfärgen. Exempelvis gamla kökstak med limfärg bör först patenteras, dvs grundas med en mager linoljefärg. Med mager menas att den bör vara tunn, utspädd med 50 % terpentin. 
 
Limfärgen rinner lätt varför det är viktigt att täcka golv och väggar före målning. Penseln måste ”slås ut” innan man doppar den i ny färg. Färgen skall strykas med jämna, flödande strykningar i kors. Måla inte på redan strukna ytor utan låt färgen flyta ut av sig själv.
Det räcker med en strykning.
 
Limfärg fäster på de flesta underlag, men används framförallt för målning av väggar och tak.
 
Hur vet jag att det är limfärg?
Gör ett limfärgsprov! Blöt ett finger eller ta en våt trasa och tryck den mot färgen. Blir det genast en mörk fläck och färgen suger åt sig av fukten - då är det med all säkerhet limfärg. Och om färgen löser sig och blir kletig när du gnuggar lite med fingret i den, då råder det inga tvivel - det är limfärg. Om däremot den våta fläcken inte mörknar omedelbart och om inte färgen släpper även om du gnuggar med en våt trasa på ytan, då är den inte limfärg. 
 
Ommålning

Vid ommålning bör limfärgen innehålla mindre lim, annars kan det nya skiktet dra bort det gamla. Det leder till att färgen krackelerar.


Recept på limfärg

Med animaliskt lim:
200 g benlim (pärllim) täckes med lite vatten dagen innan färgen skall användas. Använd ett kärl som tål värme och inte rostar. Värm blandningen i vattenbad på ljummen platta tills limmet löses upp.
 
Cellulosalim:
200 g "målarlim" vispas ned i 5 liter ljummet vatten. Låt blandningen svälla någon timme.
Tapetklister rekommenderas inte! 
 
Häll 10 kg krita i en tjugolitershink med 5 liter vatten utan omrörning. Låt kritan suga åt sig vattnet i några timmar innan limblandningen blandas i kritan (det blir klumpar i färgen om man rör i kritblandningen innan den sugits upp ordentligt i vattnet). Färgen skall röras väl och länge för att bli smidig, använd gärna färgvisp som kopplas till borrmaskinen. Till en början är blandningen stadig i konsistensen men när man har vispat igenom färgen blir den lös. Linoljesåpa kan tillsättas för att förbättra konsistensen och ammoniak (2%) kan tillsättas för att minska ytspänningen. 
 
Färgen räcker till ungefär 20 kvm.
 
Verktyg
Johan Furuvik, Furuviks måleri lägger först på limfärgen med en liten roller varefter han stryker ut färgen med en moddlare för att taket skall se penselmålat ut. Självklart kan man nöja sig med att rolla, men strukturen kan skilja sig något. Till taklister och hörn använder han vinkelpensel. Limfärg kan även målas med stora plafondpenslar. 
 
En färgvisp kan kopplas till borrmaskinen. En enkel rörsticka i trä duger också bra till att röra om limfärgen med.
 
Tänk på att:
Limfärg som innehåller animaliskt lim är en färskvara som bör förvaras i kylskåp. Färgen håller högst en vecka varefter den ruttnar och är oanvändbar. 
 
Det är viktigt att röra om i färgen ofta. Färgpigmentet sjunker till botten.
 
Det är bra att vara flera målare så att man hinner stryka på färgen innan det blir synliga skarvar. Detta är speciellt viktigt när det är stora ytor som skall målas.
 
Tvätta bort eventuella färgstänk på väggar och snickerier innan de torkar.
 
Arbetsgång:
1.    Stäng av värmen i det rum du skall måla. Vädra inte under tiden du jobbar. Rummet skall vara svalt och fuktigt annars torkar färgen för fort. Höst, vinter och vår är bra säsonger för limfärgsmålning. På sommaren torkar färgen oftast för snabbt.
2.    Färgen skall vara rumstempererad. Ställ därför burken i vattenbad i diskhon eller badkaret. Rör om väl. Färgen skall vara tunn och blaskig ungefär som mjölk till konsistensen. Är den inte det – späd med vatten. Kall, tjock limfärg går däremot utmärkt att spackla igen sprickor och smärre hål med innan du börjar måla.
3.    Stryk ut färgen flödigt med en limfärgspensel. En bra pensel är tjock och tar mycket färg. Om det är stora ytor som skall målas är det bäst att arbeta i par. Då kan den ena gå före och rolla på färgen medan den andre går direkt efter och stryker ut färgen med en målningsborste, för att undvika avtryck från rollern. Obs! Limfärgen täcker och får sin slutliga kulör först när den har torkat. Därför kan det vara bra att prova färgen på ett papper som du torkar med exempelvis en hårfön.
 
Vill man ha limfärgen i andra kulörer än vitt finns det två vägar att gå. Till ljusa kulörer tillsätter du torrt brytpigment i den vita, färdiga färgen. För riktigt mörka kulörer ersätter du kritan med det mörka pigmentet. Vill man ha mörk limfärg kan man alltså inte utgå från vilt limfärg. Det kan dock vara svårt att hitta rätt proportioner mellan pigment och vatten, eftersom olika pigment kräver olika mängd vatten. För att tillreda en starkt ultramarin limfärg åtgår till exempel endast 4 kg pigment till 5 liter vatten.
 
KL/LvLWLF2003-0020/10 Penslar och roller för limfärgsmålning.

LF2003-0020/21 Till limfärgsmålning av taklister och hörn använder Johan Furuvik en stor elementpensel.

LF2003-0020/26 Johan Furuvik använder först rollern till att " lägga på limfärgen".

LF2003-0020/30 Limfärgen stryks ut med en s k anstrykare.