Nyhtestablå

Målning

När du står inför en interiör ommålning och vill återgå till tidigare färgsättning, är det inte bara de ursprungliga färgerna som har betydelse för resultatet. Vilken färgtyp och  målningsteknik som har använts har minst lika stor betydelse.
 
De vanligaste argumenten för att använda traditionella färger är att de åldras i jämn takt, och på ett sätt som tillåter löpande underhåll. Framförallt är de historiskt riktiga att använda i samband med målningsarbeten på äldre bebyggelse.

Linoljefärg
Väl bibehållen linoljefärg kan ha spår efter penseln och träets struktur. Om färgen är för tjockt pålagd kan det bildas rynkor.

Linoljefärg löses upp av 10-procentig sodalösning.

Alkydfärg

Alkydfärg bildar en tjock och slät yta som jämnar ut underlagets struktur. När färgen åldras krackelerar den i rutor (krokodilskinn), som kan spjälka loss från underlaget. Flagorna blir stora och spröda.

Färgen löses långsamt upp av 25-procentig ammoniaklösning.

Akrylatfärg (plastfärg)
Akrylatfärg får en slät yta, men på nära håll kan man se små kratrar där den har blivit tjockt pålagd. Underlagets struktur döljs av det tjocka färgskiktet. Utomhus kan plastfärgen lossna i stora flagor. Flagorna kan vara mjuka eller hårda, men mjuknar vid uppvärmning. Färgen drar ofta med sig träets ytskikt.

Akrylatfärg löses upp av T-sprit.

Limfärg
Limfärg får en jämn matt yta med fint ljusbrytande lyster. Andra kännetecken är att ytan har stora porer och om färgen flagar är flagorna spröda. Limfärg går att tvätta ner med vatten.
Blöt ett finger och tryck mot färgskiktet, om en våt fläck bildas är det limfärg."LX2004-0733 Linoljefärgsmålning av foder