Nyhtestablå

Skurgolv

Att skura golv är troligen den äldsta behandlingsmetoden för skyddet av trägolv och den innebär förenklat att man impregnerar golvytan med såpa. Detta ger på sikt en mycket bra yta men golvet förblir smutskänsligt det första året, innan ytan är färdigimpregnerad. Med tiden blir ytan hårdare och hårdare ju mer man skurar. Såpbehandlingen kombineras ofta med en lutbehandling, som utförs före såpbehandlingen, för att motverka att golvet gulnar och blir mörknar.
 
Ett äldre skurgolv skapar stämning, och behåller man skurgolvets råa karaktär bör man också behålla den nötta ytan. 
Skurgolvets karaktäristiska gråa färg är resultatet av långvarigt slitage och såpning. Måste delar ersättas bör man försöka få tag på virke från ett annat lika gammalt golv. Det tar lång tid för nytt virke innan det kan få samma färg som det övriga, men om brädorna patineras med kaliumkromat eller järnvitriol kan man dock delvis återskapa gamla bräders färg och karaktär.
 
Skurgolv är inte så svåra att underhålla som man kanske föreställer sig. Dammsugning och skur-ning en gång om året räcker i vanliga fall. Till skurningen krävs kallt vatten, grön såpa och en kraftig skurborste. Vid hårt smutsade golv kan skurpulver eller skursand tas till hjälp. Skura i golvets längdriktning och skölj med kallt vatten - skurgolv tvättade med varmt vatten blir grå och går aldrig att få ljusa igen. Såpan bildar en hinna på golvet som gör ytan tåligare mot nedsmuts-ning. Gamla skurgolv hade ibland ett hål i ett av rummets hörn, för att skurvattnet skulle kunna rinna ut.

Såpaskurning
Skurgolvet charm är oöverträffad i äldre interiörer. Dessvärre har det kommit i vanrykte, då det anses alldeles för arbetskrävande. I följande arbetsbeskrivning vill vi bevisa motsatsen och har därför valt ut ett av de enklare tillvägagångssätten.  
 
Arbetsbeskrivning
Obs! Viktigt att använda kallt vatten
 
1.    Blötlägg golvet ordentligt med kallt vatten - antingen en del i taget eller hela på en gång - innan du börjar att skura.
 
2.    Häll upp cirka 10 liter kallt vatten i en skurhink och tillsätt två- tre deciliter flytande såpa. Alternativt kan du klicka såpa på skurborsten allt eftersom du skurar.
 
3.    Skura med skurborste på skaft, så sparar du på både rygg och knän. Välj en lagom styv borste, är den för hård ger det en studseffekt och är den för mjuk "halkar" den på den våta golvytan.
 
4.    Arbeta i brädornas längdriktning, gärna två-tre i taget. Lägg koncentrerad såpa på borsten när Du bearbetar fläckar och kraftigt smutsade ställen. Men lägg aldrig såpa på ett torrt trä, då blir det mörka fläckar!
 
5.    Skölj efteråt med kallt vatten. Torka upp sköljvattnet med en trasa. Se till att smutsen följer med. Låt inte såpvattnet ligga kvar och självtorka - det bidrar till att golvet gulnar.
 
Den här proceduren behöver vanligtvis inte upprepas oftare än en gång per år. I alla fall inte i ett normalanvänt bostadsrum. Däremellan räcker det med att dammsuga och våttorka.
 
Såppasta är bra som komplement till flytande såpa, speciellt som den lättare går att klicka på borsten, eller på svåra fläckar.
 
Välj gärna en fetare typ av såpa (linoljesåpa), som ger ett visst skydd mot svåra fläckar och annan smuts.
 
Tips! Om det obehandlade trägolvet får ett fult jack; håll ångstrykjärnet över - ångan
krymper träet, dvs skadan drar ihop sig.

 LS/JPD/LvLW



LX2006-1111 Skurgolv.