Tapeter
En grundregel vid all tapetvård är att vara försiktig och ta en sak i taget. Börja med enkel rengöring och åtgärder för att förhindra vidare skador. Om detta inte räcker kan man fortsätta med att lappa och laga de allra mest framträdande skadorna. Det gäller att lära sig att se tapeterna på ett annat sätt och vara litet mindre kritisk. Tänk på att tapeter är gamla kulturföremål, precis som konstverk eller antika möbler. Gamla tapeter brukar ha fördelen att vara både stormönstrade och färggranna, där skavanker och skevheter försvinner i mönsterglädjen.
Börja alltid med att fästa det som hänger löst. Det är viktigt att använda ett klister med så låg fukthalt som möjligt. Sväller pappret för mycket kan resultatet bli dragningar och utbuktningar i tapeten. Klister av den typ som används vid fotomontering kan vara bra att använda.
Vid en eventuell rengöring av gamla tapeter ska man borsta försiktigt med dammvippa till att börja med. Räcker inte det kan man använda en rengöringssvamp av den typ konservatorer använder för att rengöra kalkmåleri. Den fungerar i princip som ett mjukt radergummi. Använd den mjukaste och kom ihåg att vara ytterst lätt på hand. Färgar tapeten av sig på svampen ska man avbryta behandlingen. Det är viktigt att pröva i ett undanskymt hörn först, för att se om tapeten alls tål rengöring. Hos vissa tapeter kan färgen vara så limsvag att den släpper även vid den lättaste beröring. Spraya lätt på tapeten med fixativ på lagom avstånd. Den får inte bli våt eller fläckig av behandlingen utan det gäller att applicera fixativet tunt och jämnt. Även här är det bäst att öva i ett hörn. Känn försiktigt på tapeten när det hela torkat. Sitter färgen fast har du lyckats, pröva annars att upprepa behandlingen.
Dragningar och utbuktningar beror oftast på sättningar i huset och är mycket svåra att göra någonting åt. Om skadan är liten kan lekmän klara att försöka lossa tapeten där den bucklar sig, släta ut och sedan försiktigt klistra tillbaka den. Risken är stor att mönstret skevar när tapeten fästs tillbaka, så att det hela ser värre ut än innan. Större dragningar skall man inte alls ge sig på, utan tänk i stället på att gamla tiders livfulla mönster verkar förvillande för ögat.
Och ta god tid på dig att vänja dig vid resultatet av en åtgärd innan du går vidare till nästa. Oftast lider ens första upprustningsplaner av orealistiska krav på perfektion. Med tiden blir man försiktigare och faktum är att även små åtgärder kan ge större effekt än man tror.
Glöm dessutom inte att titta efter på vinden, eftersom det var vanligt att man förr köpte man nästan alltid extra rullar av tapeten för att ha att laga med.
AL